”Le cer tuturor părţilor să aştepte opinia Comisiei de la Veneţia (organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experţi independenţi în domeniul Dreptului Constituţional, n.r.) şi să ţină cont de ea înainte de a face alţi paşi pentru amendarea Codului penal şi a Codului de procedură penală. Reforma riscă să contravină obligaţiilor internaţionale ale României, în special celor incluse în Convenţia Consiliului Europei asupra legislaţiei penale privind corupţia, aşa cum a identificat raportul ad hoc al Grupului statelor împotriva corupţiei (GRECO). Ca stat membru al organizaţiei noastre, România are obligaţia juridică de a susţine statul de drept”, a declarat Jagland, citat de agerpres.ro.
La data de 28 iunie, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a cerut opinia Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept, mai cunoscută sub numele Comisia de la Veneţia. Împreună cu recomandările GRECO, acest lucru ar trebui să contribuie la găsirea celei mai bune soluţii posibile pentru a rezolva problemele ridicate de proiectele de amendamente, în conformitate cu standardele europene şi cu angajamentele europene ale României, adaugă sursa citată.
”Consiliul Europei va continua să urmărească cu atenţie evenimentele în desfăşurare din România şi suntem pregătiţi să oferim expertiză suplimentară dacă este nevoie”, se mai arată în declaraţia secretarului general al organizaţiei paneuropene.