Tribunalul Băncii Mondiale a anunţat că a acceptat petiția amicus curiae depusă în procesul de arbitraj dintre România și compania minieră Gabriel Resources, ceea ce însemnă că magistraţii sunt gata să ţină cont de punctul de vedere al oamenilor direct afectați de proiectul minier, dar fără ca aceştia să participe la audieri, se arată în comunicatul Greepeace România.
Petiția a fost depusă de către organizațiile Alburnus Maior, Greenpeace România și CIDRM din România şi a prezentat noi fapte cu privire la încălcările dreptului constituţional, de mediu și ale drepturilor omului în legătură cu eforturile Gabriel Resources de a construi cea mai mare exploatare minieră în carieră deschisă din Europa.
Petiția a inclus și mărturii de la proprietari din Roșia Montană care și-au exprimat opoziția față de proiectul minier în ultimii 15 ani și care au avut de suferit în urma lucrărilor pregătitoare ale proiectului, inclusiv din cauza relocării involuntare.
Cu toate acestea, deși Tribunalul a acceptat în principiu petiția amicus, a decis să excludă mărturiile lor și orice informații aferente.
„Prin excluderea mărturiilor celor direct afectați, tribunalul subminează grav scopul esențial al petiției amicus," a declarat avocatul Christian Schliemann de la ECCHR. „Pentru localnicii din Roşia Montană, această decizie le refuză efectiv accesul atât la arbitraj, cât și la justiție în acest proces."
Înfățișările pentru acest dosar sunt programate pentru decembrie 2019 în Washington DC la ICSID. Alburnus Maior, Greenpeace Romania și CIDRM invită publicul să citească petiția amicus pentru a înțelege și a disemina perspectivele și experiențele trăite de localnicii din Roşia Montană.
În 2013, sute de mii de români au ieșit în stradă pentru a cere guvernului să aplice legea și să oprească proiectul minier de la Roșia Montană. Demonstrațiile au urmat după ce curțile de justiție din România au declarat că autorizațiile companiei au fost obținute ilegal. Alte autorizații nu au fost obținute niciodată, deoarece compania nu a depus toată documentația necesară.
sursă info: Greenpeace Romania