Care sunt cele mai frecvente probleme ortopedice la copii?
Sunt doua categorii de probleme. Traumatologia, fracturile, copiii sufera foarte multe traumatisme, si a doua categorie care cuprinde afectiunile ortopedice din grupa carora fac parte malformatiile congenitale, deformari de coloana vertebrala. Deci traumatologie si ortopedie – Ortopedie insemnand Copil Drept. Tulburarile de mers pot avea o componenta neurologica sau o componenta ortopedica. Pe noi, in ceea ce priveste populatia pediatrica generala, fara alte afectiuni, ne intereseaza mai mult tulburarile de mers de natura ortopedica si mai ales ne intereseaza pseudo tulburarile de mers, pentru ca acestea aduc cel mai frecvent copilul la ortoped. In general parintele considera mersul copilului incorect, nestiind ca mersul normal se formeaza de la varsta de 1 an pana la varsta de 4 ani, ceea ce inseamna ca in toata acesta perioada copilul se poate impiedica, poate cadea, ii poate fugi un picior intr-o parte. Doi copii nu vor merge niciodata la fel. Dupa 4 ani putem vorbi despre tulburari de mers. Sunt parinti care vin cu copiii la medic in mod firesc, fara sa aiba vreo problema, ceea ce este de incurajat. Este mai bine sa fie vazut copilul “degeaba”, decat sa fie omisa o afectiune grava. Ii felicit pe medicii de familie care incurajeaza pacientii sa consulte ortopedul pediatru. In tarile civilizate, daca nu mergi la astfel de consultatii o data pe an, se pierde asigurarea de sanatate.
Care sunt situatiile critice cand parintii ar trebui sa consulte de urgenta medicul?
Ori de cate ori parintii observa o pozitie incorecta a copilului ar trebui sa mearga cu el la medic. In cazul in care copilul plange si spune ca il dor oasele sa nu puna asemenea manifestari pe seama cresterii. Cresterea nu doare! Va dati seama, in cazul in care cresterea ar durea atunci ar fi un vuiet continuu pe strada. Aceste dureri pot ascunde afectiuni deosebit de grave, cum ar fi cancerul osos. Cel mai mic pacient pe care l-am tratat cu cancer osos avea 8 ani. Daca se observa ceva schimbat in statica si dinamica pacientului recomand sa fie dus la consultatie, avand in vedere ca timpul pierdut in cazul unei consultatii “fara motiv” este net de preferat decat sa se intarzie punerea unui diagnostic corect.
Cand se foloseste toxina botulinica la copii?
Sunt niste norme stricte pentru producerea acestei Toxine Botulinice, pentru ca intai a fost arma biologica, ce a fost transformata ulterior in tratament medical. Cum s-a intamplat si in cazul ecografiei, care a fost folosita initial de armata, iar apoi a devenit si de uz medical. Paza la transportul toxinei botulinice brute este foarte stricta, aproape ca este mai mare decat paza Reginei. Dupa trecerea in fiole, produsul finit nu prezinta riscuri decat in doze foarte mari care nu pot fi atinse. Se foloseste si la noi la copiii cu probleme ortopedice, cu componenta neurologica, la bolnavii spastici. Este un program national care permite achizitionarea acestei substante care este foarte scumpa.
Care sunt afectiunile ortopedice care pot fi prevenite?
Este dificil de a spune ca poti face o preventie pro-activa a afectiunilor ortopedice in perioada de crestere. Singurele elemente pe care le avem la dispozitie sunt consultatiile periodice si eventualele screeninguri care pot depista precoce unele afectiuni, permitand astfel aplicarea unui tratament cat mai eficient. De exemplu, exista un program national de depistare a afectiunilor coloanei vertebrale si, in proiect, un program national de depistare precoce a malformatiilor soldului. In ceea ce priveste afectiunile post traumatice si, in special, fracturile, putem spune ca practicarea sporturilor, oricare ar fi acestea, in conditii de siguranta, pe teren adecvat cu echipament corespunzator ar putea sa diminue mult incidenta acestor afectiuni. Profesorii de sport si antrenorii nu trebuie sa uite ca rigurozitatea ceruta la un sportiv adult trebuie sa fie identica cu cea aplicata in cazul unui copil. Nu exista niciun motiv pentru ca Simona Halep sau oricare alt sportiv de performanta sa beneficieze de echipament si antrenament adecvat, iar un copil, care se formeaza in aceleasi sporturi sa fie tratat mai superficial.
Cat de frecvent sunt diagnosticati copiii cu cifoza si care este cauza?
Cifoza este una dintre cele mai frecvente deformari ale coloanei vertebrale. Daca in cazul scoliozei putem spune ca de cele mai multe ori cauza este necunoscuta si ca pozitia pacientului nu influenteaza aparitia bolii, in cazul cifozei, o pozitie incorecta poate duce in timp la incurbarea exagerata a coloanei vertebrale in plan sagital. La fetite, dezvoltarea sanilor in perioada pubertara, le determina pe acestea sa adopte o pozitie defensiva, cu umerii aplecati inainte si spate globulos. Persistenta acestei atitudini poate genera o cifoza grava, al carei tratament este, de cele mai multe ori, chirurgical. Nu putem spune ca baietii sunt pusi la adapost de aceasta afectiune, cifoza ( mai ales cea juvenila) aparand si la ei. Recomand ca parintii sa isi aduca copiii la consultatie ori de cate ori observa o tulburare in pozitia lor, mai ales atunci cand stau la birou si isi fac temele sau atunci cand se joaca ore in sir la calculator. Sa nu uitam ca este de preferat un sport in aer liber, care va intari musculatura si va asigura o pozitie corecta a coloanei vertebrale decat o ora in fata celei mai performante console de jocuri video.