Este vorba de ardeiul iute Cayenne (Capsicum annuum) folosit de secole pe post de condiment şi în plan medicinal. Bogat în vitaminele A, C, complexul B, calciu şi potasiu, studiile au arătat că ardeiul iute cayenne poate reconstrui ţesutul în stomac şi acţiunea peristaltică în intestine.
Mai mult decât atât, ardeiul cayenne acţionează ca un catalizator şi creşte eficienţa altor plante şi tratamente alternative pentru cancer.
Aţi mâncat până acum sos salsa şi aţi observat că a început îndată să vă curgă nasul? Este din cauza ardeiului cayenne care încălzeşte corpul şi stimulează secreţia de mucus în canalele respiratorii.
Ardeiul Cayenne creşte temperatura corpului, deoarece stimulează circulaţia şi fluxul sanguin la nivelul pielii.
Ingredientul activ din ardeiul cayenne este capsaicina. În anul 2004, dr. Sanjay K. Srivastava şi colegii săi de la Universitatea de Medicină din Pittsburgh au tratat celulele pancreatice cu capsaicina. Ei au descoperit căcapsaicina întrerupe funcţia mitocondrială şi induce apoptoza (moartea celulară) în celulele canceroase, fără a afecta celulele pancreatice normale.
Rezultatele studiului au fost publicate pe 20 aprilie 2005, iar Dr. Srivastava a declarat: „Rezultatele noastre demonstrează că, capsaicina este un puternic agent anticancerigen, induce apoptoza în celulele canceroase şi nu produce daune semnificative la celulele normale pancreatice, ceea ce indică utilizarea capsaicinei pe post de tratament pentru cancerul pancreatic, înlocuindu-se tratamentul prin chimioterapie”.
De asemenea, ardeiul cayenne este foarte eficient şi în lupta împotriva obezităţii. Se pare că prin consumul a 10 g de ardei cayenne la o masă este redus considerabil apetitul, se stimulează metabolismul şi se ard mai eficient grăsimile, conform andreilaslau.ro.