Ce sunt erupțiile solare
Erupțiile solare sunt explozii de energie și particule care se produc pe suprafața soarelui, atunci când câmpurile magnetice solare se reconectează. Ele pot varia ca intensitate și durată, fiind clasificate în trei categorii: C, M și X. Erupțiile de clasă X sunt cele mai puternice și pot crea furtuni de radiații care pot afecta câmpul magnetic al Pământului și pot deteriora sateliții și echipamentele de comunicații, potrivit NASA.
Ce s-a întâmplat duminică
Duminică, oamenii de știință ruși au observat trei erupții solare, una dintre ele durând 14 minute, însoțită de întreruperi în comunicațiile radio. Erupțiile au fost de clasă M, adică moderate, dar au avut potențialul de a genera erupții cu protoni, care sunt o formă de furtună de particule energetice solare, compuse în principal din protoni.
Ce se așteaptă pentru luni
Pentru luni este prognozată o activitate intensă a erupțiilor solare, care ar putea interfera cu comunicațiile pe unde scurte, au declarat oamenii de știință ruși. Institutul Fedorov de Geofizică Aplicată din Moscova a declarat că sunt posibile erupții de clasă X, inclusiv erupții cu protoni, iar condițiile radio pe unde scurte se așteaptă să se deterioreze. Aceste erupții ar putea avea efecte negative asupra sateliților și echipamentelor de comunicații. De exemplu, în 2022, o furtună geomagnetică declanșată de o mare explozie de radiații de la soare a doborât 40 de sateliți SpaceX, care tocmai fuseseră lansați.