În trimestrul III din 2007, preţurile en gros de energie electrică au fost cele mai ridicate în România din întreaga regiune CEE (n.n.- Europa Centrală şi de Est), în primul rând din cauza producţiei mai slabe din domeniile hidro şi nuclear, se arată în raportul Direcţiei Generale Energie al CE.
Comparând trimestrul III din 2016 cu aceeaşi perioadă din 2017, preţurile au crescut cel mai mult în România (52%), Slovenia şi Ungaria (ambele cu câte 41%).
România este însă singura ţară UE în care preţul a avut fluctuaţii aproape imprevizibile în trimestrul trei. Raportul Comisiei Europene dă exemplu lunii august 2017. În data de 5 prețul energiei electrice ajunsese la 95 de euro/MWh, iar zece zile mai târziu a coborât la minimul regiunii, 8 euro/MWh.
La nivelul UE, în aceeaşi perioadă, prețul angro la energie electrică a fost extrem de stabil, în jurul valorii de 38 de euro/MWh.
Potrivit documentului, cea mai scumpă energie angro din UE se tranzacţionează în Grecia şi Portugalia, urmate de Serbia, Italia, Ungaria şi România. Cea mai ieftină energie angro se găseşte în Norvegia, Luxemburg şi Germania.