Experții europeni au ajuns marți pe Canalul Bîstroe și fac verificări pentru a vedea care este exact situația în urma dragărilor făcute de partea ucraineană. Bruxelles a intervenit în scandalul legat de dragările de pe canal făcute de ucraineni, potrivit Realitatea PLUS.
Peste o săptămână, din 15 martie, specialiştii români vor începe măsurătorile pe braţul Chilia şi canalul Bîstroe, fiind convenit la prima întâlnire tehnica româno-ucraineană. Întâlnirea a avut loc prin videoconferință, la nivel de secretari de stat, iar cele două părţi convenit că este cea mai bună soluţie prin care să clarifice informaţiile contradictorii legate de dragarea Canalului Bîstroe.
Experți din fiecare parte, română și ucraineană s-au întâlnit de luni, 6 martie, pentru a stabili detaliile planului de efectuare a măsurătorilor care vor dura 10 zile, potrivit estimărilor inițiale.
Măsurătorile vor fi efectuate de echipe mixte, reprezentanți ai României, Ucrainei, la care participă inclusiv experții de la Comisia Europeană.
După cele 10 zile de măsurători urmează interpretarea rezultatelor pentru a se vedea exact cum au fost făcute lucrările de dragare și cu cât a fost adâncit canalul Bîstroe.
„Vom trece granița pe partea ucraineană unde vom avea o întâlnire trilaterală, România – Ucraina – Comisia Europeană. Să pregătim tehnic inspecția pe care am stabilit-o cu partea ucraineană care va începe pe 15 martie. Cu asistența părții ucrainene, vor începe navele AFDJ acele măsurători despre care s-a tot vorbit. În baza informațiilor, împreună cu Comisia Europeană, cu partea ucraineană, o să vedem care sunt măsurile sau dacă sunt necesare măsuri”, a anunțat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor - Irinel Ionel Scrioșteanu.
Scandalul legat de adâncirea Canalului Bîstroe a început luna trecută. Lucrările de dragare făcute de ucraineni pe canalul Bîstroe au creat tensiuni între autoritățile române și cele din Ucraina în ultimele săptămâni. Pe 17 februarie, Ucraina anunța că adâncimea de navigare pe Canalul Bîstroe a crescut de la 3,9 la 6,5 metri.
După primele informații legate de începerea dragării pe canal de către ucraineni, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, pe 15 februarie, că „există semnale că Ucraina face lucrări de dragare a canalului Bâstroe, iar acest lucru poate avea impact asupra mediului”. În replică a venit declarația părții ucrainene: „Ucraina este pregătită să-i arate României activitatea desfăşurată și că nu a încălcat niciun acord prin adâncirea canalului Bâstroe de la Dunăre, pentru a-şi majora exporturile de alimente de la porturile sale fluviale”, a transmis ministrul adjunct al Infrastructurii din Ucraina, Iuri Vaskov.
Ulterior, ministerul infrastructurii ucrainean a transmis un mesaj despre creșterea adâncimii de navigare: „Conform ordinului din 16 februarie, emis de portul Izmail, pescajul de trecere al navelor în tronsonul de la kilometrul zero al gurii Bîstroe a Dunării, până la kilometrul 77 al gurii Chilia este de 6,5 metri, iar din kilometrul 77 până la kilometrul 116 al estuarului – 7 metri. La începutul invaziei rusești, pescajul maxim era de numai 3,9 metri. Îndepărtarea sedimentelor s-a făcut ca parte a programului UE «Solidarity Lanes», menit să promoveze dezvoltarea rutelor logistice alternative pentru exporturile ucrainene“.
Realizatoarea emisiunii Culisele Statului Paralel a fost vineri, 3 martie, pe brațele Dunării, la granița cu Ucraina, pentru o investigație amplă Realitatea PLUS pe Canalul Bîstroe.
Anchetă amplă Realitatea PLUS pe Canalul Bîstroe. Anca Alexandrescu: Nu e vina ucrainenilor, ci a autorităților noastre. Mint ca să-și ascundă hoțiile
Potrivit Realitatea PLUS, ultimele măsurători de la Apele Române arată că adâncimea canalului a rămas aproape neschimbată încă din 2017. Asta arată Raportul Apelor Române, prezentat duminică, 5 martie, în exclusivitate de Anca Alexandrescu la Culisele statului paralel. Măsurătorile indică faptul că nu au fost înregistrate modificări majore între debitele înregistrate în anul 2017, comparativ cu anul acesta - 2023.
Informația despre o adâncire prea mare a Canalul navigabil de pe Bîstroe, ceea ce ar putea avea urmări negative asupra ecosistemelor din Delta Dunării nu se verifică ,a susținut Anca Alexandrescu. După o anchetă la fața locului, aceasta a afirmat că este vorba despre o manipulare și că documentele arată că cele mai recente măsurători efectuate în zonă nu arată mari diferențe față de anii precedenți.
Ancheta amplă făcută de Anca Alexandrescu a dezvăluit care este situația de pe Canalul Bîstroe.
Anchetă explozivă Realitatea PLUS despre scandalul Bîstroe - Anca Alexandrescu, investigație amplă în Delta Dunării - Ce s-a descoperit