”Vaccinările trebuie să se accelereze”, a spus marți, într-o conferință de presă, Comisarul european al Sănătăţii, Stella Kyriakides.
În urma apariţiei noilor tulpini ale Sars-Cov-2, care sunt mai contagioase, Comisia le-a cerut celor 27 de state membre să sporească și rata secvenţierii genomului virusului la cel puţin 5%, preferabil la 10%, din rezultatele testelor pozitive, declarându-se pregătită să le ajute prin mobilizarea de fonduri.
”La ora actuală, multe ţări europene testează mai puţin de 1% din eşantioane, ceea ce este prea puţin pentru a identifica progresia de variante sau pentru a le detecta pe cele noi”, a spus Kyriakides.
”Propunem ca, până în martie, statele membre să fi vaccinat cel puţin 80% din angajaţii din sănătate şi din persoanele de peste 80 de ani. De asemenea, până la vară, propunem ca statele membre să fi vaccinat 70% din adulţi”, a anunțat şi vicepreşedintele Comisiei, Margaritis Schinas.
Oficialul european s-a declarat încrezător că, ”până la finalul primului trimestru, Europa va avea o cantitate impresionantă de doze de vaccin care să poată fi desfăşurate în UE.”
Vicepreședintele C.E. a mai spus și că executivul comunitar colaborează cu statele membre pentru a introduce certificate de vaccinare ”interoperabile şi rapid utilizabile în cadrul UE şi în afara sa”. Aceste certificate vor permite înregistrarea ”clară a antecedentelor de vaccinare ale fiecărui individ pentru a garanta o monitorizare medicală ulterioară adecvată. O abordare comună a UE în materie de certificate (...) ar deschide, de asemenea, calea şi pentru alte utilizări cu scopul de a ajuta la ridicarea restricţiilor”, a adăugat acesta.
Precizările vin după ce Grecia a propus, ca măsură pentru salvarea sectorului turistic, introducerea unui paşaport de vaccinare care să le permită persoanelor imunizate să călătorească. Propunerea a fost însă primită cu reticență de mai multe țări.
Din datele disponibile până acum reiese că C.E. ar putea obţine până la 2,5 miliarde de doze de vaccin anti-Covid. Vaccinurile produse de Pfizer/BioNTech şi Moderna vor permite acoperirea a 80% din populaţia UE (450 de milioane de locuitori), a anunțat Comisia, potrivit Agerpres.