De cele mai multe ori, este un indicator al unui stil de viață dezechilibrat, însă poate fi și un simptom al unor afecțiuni digestive importante. Din fericire, de cele mai multe ori balonarea este ușor de gestionat și ameliorat cu ajutorul unor mici schimbări în dietă și rutina zilnică.
Ce este balonarea
Acumularea de gaze în intestine poartă denumirea de balonare sau meteorism abdominal. Balonarea se manifestă prin mărirea în volum a abdomenului și poate crea o stare generală de disconfort. Diverși factori, fie externi, care țin de alimentele și băuturile ingerate, fie interni, care țin de modificările de la nivelul tubului digestiv pot determina apariția balonării.
Cauzele balonării
Balonarea poate apărea din diverse motive, de la diverse intoleranțe alimentare, stres sau dereglări hormonale la afectare importantă a structurii tubului digestiv. Fiecare dintre acestea îngreunează digestia și duce la acumularea gazelor la nivelul intestinului.
Iată ce trebuie să știi:
- Alimentația - balonarea apare prin consumul anumitor alimente care favorizează acumularea de gaze în intestin (produsele lactate, ouăle, fructele și sucurile din fructe, broccoli și conopida, glutenul și îndulcitorii artificiali). Acestea pot cauza și intoleranțe sau chiar alergii, astfel că este important să identifici corect alimentele care îți provoacă probleme digestive.
- Stresul, anxietatea, emoțiile puternice - sistemul digestiv este strâns conectat cu sistemul nervos, astfel că fiecare stare emoțională se resimte la nivel intestinal. Astfel, în perioadele stresante poate apărea balonarea, însoțită uneori de crampe sau disconfort la nivel abdominal. Încearcă diverse terapii și meditații care te pot ajuta să gestionezi mai ușor stările stresante și să eviți apariția balonării.
- Dezechilibrele și tratamentele hormonale - acestea sunt specifice femeilor, mai ales în perioada menstruației sau menopauzei. Hormonii secretați la nivelul organismului au ca efect secundar balonarea. Observă atent fiecare etapă a ciclului menstrual și momentul când apare balonarea și gestionează mai ușor aceste perioade.
- Diverse afecțiuni medicale - anumite afecțiuni localizate la nivelul abdomenului sau chiar la nivelul sistemului digestiv se manifestă prin balonare repetitivă, crampe și disconfort. Apendicita, obstrucția intestinală, boala Chron, indigestia, refluxul gastroesofagian și gastroenterita sunt doar câteva dintre afecțiunile comune al căror simptom este balonarea și acumularea de gaze.
Cum combați balonarea
Din fericire, balonarea poate fi ținută sub control și poate fi gestionată ușor atunci când știi care sunt cauzele care duc la apariția gazelor la nivel intestinal. Fie că vorbim despre schimbări la nivelul dietei alimentare, fie că vorbim despre gestionarea mai ușoară a perioadelor stresante, fiecare schimbare se resimte și te ajută să eviți situațiile neplăcute cauzate de balonare.
- Evită alimentele care îți îngreunează digestia și care favorizează apariția gazelor;
- Respectă mesele principale ale zilei;
- Evită consumul de alimente cu cel puțin trei ore înainte de culcare;
- Adoptă un stil de viață activ și fă mișcare zilnic;
- Mestecă lent și evită înghițirea alimentelor întregi;
- Practică automasaj abdominal care te ajută să elimini gazele și să ameliorezi crampele;
- Consumă ceaiuri din plante precum mușețel, ghimbir și mentă, recunoscute pentru efectele benefice la nivelul sistemului digestiv;
- Asigură-ți doza zilnică de bacterii benefice fie cu ajutorul alimentației, fie prin suplimente alimentare.
Te confrunți frecvent cu balonare și gaze intestinale? Este momentul să faci mici schimbări în stilul de viață și dietă pentru a le gestiona.
Surse:
https://www.nhs.uk/conditions/bloating/
https://www.medicalnewstoday.com/articles/322525
https://www.webmd.com/digestive-disorders/remedies-for-bloating
https://www.healthline.com/nutrition/proven-ways-to-reduce-bloating