Oamenii de știință de la Universitatea din Sheffield din Marea Britanie au aplicat un model teoretic utilizat în mod obișnuit în studierea psihologiei umane la comportamentul coloniilor de albine. Astfel, au observat că albinele urmează aceleași reguli psihologice care guvernează și creierul uman.
Creierul uman şi coloniile de albine urmează aceleaşi reguli
Mai mult, studiul i-ar putea ajuta pe cercetători să înțeleagă mai bine cum anume ia creierul nostru decizii. În plus, această descoperire sugerează că, pentru prima oară, legile fizice şi psihologice nu se aplică doar creierului uman, ci şi altor comportamente din natură.
De exemplu, în domeniul psihofizicii, o regulă numită Legea lui Weber descrie o relație între dimensiunea unui stimul și creșterea semnificativă a amplorii acestuia.
Ca să înțelegi mai bine la ce se referă această lege imaginează-ți că ții în mână un măr, iar apoi mai adaugi încă trei. Creierul tău observă faptul că ai patru mere în mână, însă dacă cineva ți-ar pune trei mere într-o plasă plină cu mere, pe care o cari, cu siguranță nu vei sesiza diferența.
Ei bine, această regulă generală despre stimul și percepție a fost observată în multe feluri la animale, de la mamifere la păsări. Însă, legea pare să se potrivească mult mai bine în cazul comportamentului colectiv.
Pentru a testa această ipoteza, cercetătorii au analizat cât de repede își aleg stupul soiul de albine din Europa – Apis mellifera. Ulterior, au comparat datetele obținute cu mai multe legi psihofizice pentru a vedea cât de bine se potrivesc.
Rezultatele cercetării arată că coloniile de albine se comportă ca un organism complet în luarea deciziilor. Mai exact, pentru albine procesul de alegere al unui stup se referă la interacțiunile albinelor cercetași care comunică descoperirile lor.