"O serie de producători nu şi-au mai permis să le producă pentru că nu îşi acoperă costurile de producţie", a spus Clara Popescu, explicând că dintr-o comandă de zeci de medicamente pe care o face o farmacie, mai mult de jumătate nu se găsesc.
Aşadar, s-a ajuns în situaţia în care pacineţii au plătit mai mult decât înainte de ieftinire. În plus, vice-preşedintele Colegiului Farmaciştilor au mai explicat că în cazul multor medicamente care aveau deja preţuri mici, la nivelul minim european, s-a actualizat cursul de schimb euro-leu, rezultând astfel o scumpire.
"Farmaciştii au mai probleme în faţa pacienţilor. Cum să faci un pacient să înţeleagă că deşi s-a anunţat o scădere de 20% a preţurilor ei trebuie să plătească mai mult?", a continuat Clara Popescu.
De asemenea, dacă medicamentul cel mai ieftin, la care se face decontarea, nu se mai găseşte, conform acesteia, pacientul suportă o coplată mai mare, reprezentată de diferenţa dintre preţul de decontare şi cel al medicamentului care este disponibil.
"Sunt o serie de probleme serioase la care nu le mai putem face faţă. Situaţia nu este deloc uşoară, nici pentru farmacişti, nici pentru pacienţi", a încheiat Clara Popescu.