„Ar fi între 5.000 şi 6.000 de români care astăzi pun o pâine pe masă datorită sistemului de garanţie-returnare. Caută sticle prin oraş, prin coşuri stradale. Sticle care, în mod normal, ar fi ajuns la groapa de gunoi. Un cetăţean mi-a trimis ieri o fotografie cu un proces verbal pentru că a fost amendat de Poliţia Locală pentru că a scos un PET dintr-un coş”, a transmis ministrul Mediului.
Problema apare atunci când, în căutare de sticle de plastic, cei care participă în mod constant la sistemul de garanție-returnare vandalizează pubelele. Până în prezent, Poliția Locală a emis 30 de amenzi în sectorul 3, în valoare totală de aproape 7.000 de lei. Ministrul Mediului și-a arătat nemulțumirea față de aceste practici:
„Eu cred că e greşit să amendezi un om care ia PET-ul dintr-un coş de gunoi, pentru că acel PET ar fi ajuns la groapă. În situaţia în care îl pune într-un RVM, într-un aparat automat, pe lângă faptul că câştigă 50 de bani, ne asigurăm că acel PET ajunge într-o fabrică de reciclare. Cel mai mare procesator de PET-uri din România şi din Sud-Estul Europei mi-a spus că pentru prima dată în istoria companiei, şi sunt înfiinţaţi imediat după Revoluţie, au renunţat la importul de PET din altă ţări, pentru mine este o veste extraordinară”, a explicat Mircea Fechet, săptămâna trecută.
Însă, „cei care vandalizează punctele de colectare separată, acele igloo-uri, şi fac dezastru în jur, acei oameni bineînţeles că trebuie să fie amendaţi şi nu la ei m-am referit”, a specificat ministrul Mediului, după ce declarația sa a fost greșit înțeleasă.
De la lansarea programului de garanție-returnare, s-au strâns peste 850 de milioane de ambalaje. Conform statisticilor, reciclarea PET-urilor prin intermediul Returo a crescut considerabil, atingând o rată lunară de reciclare de aproximativ 50%. Această creștere este generată de persoanele care adună ambalaje pentru a obține venituri suplimentare, mulți dintre ei bazându-se exclusiv pe aceste câștiguri pentru a-și acoperi cheltuielile zilnice.
Unii susțin că pot câștiga până la 600 de lei pe zi prin colectarea ambalajelor nereturnate. Aceștia strâng sticle de plastic din coșurile de gunoi, restaurante, magazine și de pe plajă, reușind astfel să obțină venituri consistente. Asta înseamnă că, muncind zilnic, aceste persoane pot ajunge la un câștig lunar de până la 18.000 de lei.
Un studiu recent evidențiază faptul că șapte români din zece returnează toate ambalajele marcate cu simbolul SGR. Dintre aceștia, patru oameni din zece o fac pentru a nu pierde garanția plătită. Totuși, 45% dintre respondenți își exprimă nemulțumirea față de modul în care funcționează sistemul, solicitând o creștere a numărului de puncte de returnare pentru a îmbunătăți eficiența acestuia.
Sistemul SGR dispune în prezent de 4.000 de automate la nivel național, însă frecvent se formează cozi. Persoanele care doresc să-și recupereze garanția pentru ambalaje se plâng că pot aștepta chiar și 30 de minute pentru a finaliza reciclarea. Reprezentanții Returo au comunicat că sistemul va continua să se dezvolte.