Capitala este împânzită de clădiri vechi, iar în centrul orașului bulinele roșii se găsesc la tot pasul. În București există 374 de clădiri încadrate în clasa I de risc, dintre care 190 prezintă pericol public. Tocmai de aceea este considerat unul dintre cele mai vulnerabile 10 orașe ale lumii din punct de vedere al riscului seismic.
"Avem nevoie de un program cu niste principii si criterii cu totul noi pt ca cel aflat in vigoare este din 1994 si categoric este depasit ca si functionalitate", a afirmat ministrul Cseke Attila.
Autoritățile speră că prin noul proiect care permite consolidarea clădirilor vechi din banii statului lucrările se vor derula într-un ritm mai alert.
Pentru ca statul sa cheltuie bani cu reabilitarea unor astfel de blocuri, exista insa si o conditie: proprietarii nu au voie sa isi vanda apartamentele timp de 25 de ani, in cazul persoanelor fizice, si 10 ani, in cazul companiilor.
Chiar și cu această condiție, mulți își pun speranța în această măsură.
De multe ori, lipsa banilor era invocată ca motiv pentru întârzierea lucrărilor. Chiar și așa, există în continuare multe alte piedici.
Până acum, autoritățile au finalizat lucrările de consolidare pentru mai puțin de 30 de clădiri de locuințe.