”Posibilitatea păstrării cetățeniei române și în același timp obținerea celei spaniole este o solicitare constantă a diasporei românești din Spania. Avem un dialog deschis și sincer pentru a identifica, împreună, cele mai bune soluții pentru a satisface acest interes puternic al diasporei noastre, ținând cont de sensibilitățile ambelor părți”, a declarat Ciucă, potrivit G4Media.ro.
”Legăturile noastre sunt și mai strânse datorită comunității românești foarte puternice din țara dumneavoastră, cetățeni fideli ai statului spaniol care contribuie la dezvoltarea societății și a economiei Regatului Spaniei. Aproape un milion de români studiază, trăiesc și muncesc în țara dumneavoastră. Comunitatea românească este bine integrată și foarte activă și, în același timp, este un catalizator pentru dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări. Le mulțumesc cetățenilor și autorităților spaniole pentru primirea călduroasă și integrarea românilor”, a arătat premierul.
Șeful Executivului dela București a precizat, de asemenea, că guvernul pe care îl conduce se străduiește să schimbe cât mai repede lucrurile în bine în țară "și să încurajeze cât mai mulți români care trăiesc acum în străinătate să se întoarcă acasă".
Pe de altă parte, Ciucă a subliniat că consideră "deosebit de relevantă o cooperare economică solidă, precum și tot ceea ce ține de dosarele europene", de la utilizarea fondurilor UE, inclusiv prin Mecanismul de redresare și reziliență, până la tranziția energetică și cooperarea noastră militară ca membri ai NATO.
"Aș dori să mulțumesc Spaniei pentru contribuția sa continuă în sprijinul sistemului de apărare aeriană din România, prin desfășurarea de patrule aeriene și recenta instalare a unui radar cu rază lungă de acțiune. Acesta este un angajament extrem de important pentru securitatea europeană și euro-atlantică.
Pe plan economic, sperăm ca tendința ascendentă a relațiilor noastre comerciale să indice o revenire cât mai curând posibil la nivelurile anterioare pandemiei. Cooperarea economică a fost favorizată de prezența în creștere a investițiilor spaniole, care profită de oportunitățile importante oferite de economia românească, precum și de legăturile sociale, culturale și umane existente.
Dorim să consolidăm exporturile tradiționale românești către piața spaniolă (sectorul auto, industria echipamentelor electrice și industria automatizărilor), dar și să creștem exporturile în sectoare care oferă noi oportunități, cum ar fi cele legate de transformarea digitală", a transmis Nicolae Ciucă.
Premierul României efectuează, miercuri, o vizită în Spania, unde are loc prima şedinţă comună a Guvernelor României şi Regatului Spaniei, găzduită la Castellón de la Plana.
Este prima reuniune interguvernamentală comună, prefigurând şi aniversarea, în 2023, a 10 ani de la stabilirea Parteneriatului Strategic româno-spaniol.
Cu acest prilej, șeful Executivului se va întâlni cu preşedintele Guvernului Regatului Spaniei, Pedro Sánchez Pérez-Castejón, cu care va susţine şi o conferinţă de presă şi va avea discuţii cu reprezentanţii comunităţii românilor din zonă.