Cei doi bistrițeni care și-au pierdut viața joi după-amiază în tragicul accident maritim de pe Fluviul Rin sunt originari din comuna Cetate, județul Bistrița-Năsăud. Informațiile sunt confirmate și de primarul comunei, Lucian Tarniță, care afirmă că cei doi tineri erau plecați la muncă în Germania de mai mulți ani. Persoanele decedate sunt Florin Andrecuț, de 29 de ani și Uțu Mujdei, în vârstă de 22 de ani. Pe paginile personale de pe o rețea de socializare au început să curgă mesaje din partea celor care îi cunoșteau pe cei doi tineri.
Potrivit presei franceze, o barcă gonflabilă cu patru persoane la bord, doi adulți și doi copii, s-a răsturnat joi. Un adult și unul dintre copii au decedat, în vreme ce o altă persoană adultă a fost rănită, iar cel de-al doilea copil este în continuare dispărut. Trei oameni au sărit în apă încerând să salveze victimele, unul dintre aceștia pierzându-și la rândul său viața. Astfel, bilanțul tragediei este de trei morți, doi adulți (unul care se afla în barcă și unul care se afla pe mal și a sărit în apă pentru a încerca să salveze victimele) și un copil – o fetiță de șase ani. În continuare, autoritățile efectuează căutări pentru a găsi cel de-al doilea copil dat dispărut – o fetiță de 4 ani. De asemenea, cel de-al doilea adult care se afla în barcă, tot cetățean român, a fost rănit și a fost transportat la o unitate medicală din zonă pentru a beneficia de asistenţă medicală de specialitate.
În ceea ce privește circumstanțele accidentului, presa franceză relatează că persoanele implicate în acest eveniment făceau parte dintr-un grup de 7 persoane aflate într-o excursie de pescuit în zonă. Patru dintre acestea, doi adulți și doi copii, s-au aventurat cu barca pe Fluviul Rin, în vreme ce alte trei persoane au rămas la mal. În locul în care barca s-a răsturnat, nu este permisă nici o activitate nautică sau de pescuit.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, Consulatul General al României la Strasbourg monitorizează cu prioritate situaţia şi este în contact cu autorităţile locale, cu unitatea medicală unde este internat cetăţeanul român, fiind pregătit să acorde asistenţă consulară, inclusiv prin eliberarea documentelor necesare repatrierii trupurilor neînsufleţite şi a certificatelor de deces.
FOTO: Photo Noémie Gaschy, France 3 Alsace, Facebook