Aventura dezastruoasă a lui Vladimir Putin în Ucraina a alimentat încă din primele luni ale confruntării scenariile potrivit cărora "domnia" sa de circa 22 de ani s-ar apropia de final, scrie Politico.
Decizia care ar fi pus capac a fost ordinul privind mobilarea parțială, o decizie care a creat haos și i-ar fi scos din sărite până și pe oficiali de top ai Kremlinului. Un semnal în acest sens ar fi mesajele evident critice lansate ale principalilor formatori de opiniei ai propagandei media.
CINE VÂNEAZĂ "TRONUL" LUI PUTIN? CINE SUNT FAVORIȚII
SUPERSPIONUL — Nikolai Patrușev
În condițiile în care Putin acceptă să facă pasul înapoi, majoritatea observatorilor de la Kremlin îl văd pe Nikolai Patrușev drept cel mai probabil succesor. Fost șef al FSB, în prezent secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, Patrușev are aceeași viziune ca și Putin, de ostilitate față de Occident, în general și față de Statele Unite, în special. Scenariul nu este unul îmbucurător, pentru că ideile lui Patrușev sunt chiar mai radicale decât actualului lider.
În vârstă de 71 de ani, cu 2 ani mai mult decât Putin, Patrușev e totuși perceput ca un personaj tranzitoriu.
Pe o scară de la 1 la 5, Politico îi acordă 3 punte ca probabilitate și 4 privind gradul de îngrijorare față de o astfel de variantă.
LACHEUL — Dmitri Medvedev
Fost președinte de fațadă, butonat de Putin ca premier, Dmitri Medvedev este văzut drept omul în care actualul lider ar avea încredere deplină. În ciuda aparentei sale deschideri către Occident și modernizare, Medvedev s-a manifestat în ultimele luni ca un aparatnik obedient, care a distribuit numeroase scenarii de tip fake-news. La 57 de ani, Medvedev s-ar califica pentru rolul de viitor conducător, însă destinul său pare iremediabil legat de cel al lui Putin.
Scorul Politico - 2 ca probabilitate, 2 ca îngrijorare.
BODYGUARDUL — Alexei Diumin
Omul al cărui merit sau greșeală, în funcție de ce parte a istorie privim, este că l-a salvat pe Putin de atacul unui urs, în timpul unei expediții de vânătoare, pe timp de noapte, golind încărcătorul în animalul sălbatic. Ca în orice poveste de propagandă, cu despoți luminați, tuturor le-a fost bine: Putin a scăpat nevătămat, ursul a supraviețuit, iar Diumin a crescut mult în ochii stăpânului.
Așa a devenit veteranul Gărzilor Federale, "pretorienii" lui Putin echivalentul rusesc al gărzilor pretoriene romane, a luptat la anexarea Crimeei, în 2014, iar apoi a devenit guvernator - baron local în regiunea Tula.
Scorul dat de Politico acestei variante este identic cu cel al lui Medvedev: 2 din 5 ca probabilitate și 2 ca îngrijorare.
PRINȚIȘORUL — DmitrI Patrușev
Dmitri este fiul lui Nikolai Paturșev, de unde și porecla. La 44 de ani, Dmitri este văzut de unii drept un succesor credibil, dar mai puțin probabil, într-un scenariu în care Rusia, învinsă de Ucraina și eliberată de dictatorul care a împins-o în aventura nebunească, ar vrea să transmită un mesaj liniștitor în legătură cu lansarea unui atac nuclear sinucigaș. Ca orice fiu de nomenclaturist, a urmat academia FSB, după care a ocupat funcții înalte și bănoase, ca ministru al Agriculturii și președinte al Băncii Agricole a Rusiei.
Pe de altă parte, un moștenitor ereditar (în scenariul că i-ar urma tatălui său) are prin definiție, un instinct de supraviețuire mai puternic decât al uni dictator care a luat-o razna și s-a închis într-un buncăr subteran.
Evident, fiind cea mai optimistă estimare, are și cele mai mici șanse, scorul Politico fiind de 1 pentru probabilitate și 1 ca grad de îngrijorare.
SCAUNUL EJECTABIL - UN COMPLOT LA KREMLIN
Pentru că vorbim, totuși, de Rusia, varianta unei înlături a lui Putin mai puțin plăcute, în special pentru el, nu e deloc de neglijat. Este drept că nu a mai pățit-o niciun lider sovietic sau post, dar nici nu a existat un context atât de dificil precum cel creat de războiul in Ucraina. Nu e de neglijat nici faptul că în eșaloanele înalte ale Kremlinului există o tradiția în a "rezolva" fără mânuși problema unor personaje incomode.
Fie că va fi îndepărtat constituțional, pus în incapacitatea de a-și mai exercita prerogativele sau pur si simplu asasinat, oricare dintre soluții necesită un complot. Merită amintit comentariul memorabil al fostului premier britanic Winston Churchill, care a descris lupta pentru succesiune la Kremlin ca o "luptă de buldogi pe sub covor".
TROICA - INTRĂ TREI, IESE UNUL
O altă variantă plauzibilă, mai ales din perspectiva unui paralelism istoric cu perioada sovietică, este așa-numita "troica", o formulă de conducere cu 3 lideri, având reponsabiliăți diferite, astfel încât niciunul să nu poată acumula toată puterea. Dintre cele 4 troici comuniste, una singură, cea din vremea lui Brejnev a funcționat ca atare, timp de 13 ani, restull fiind doar scurte intervale de timp în care unul dintre participanți a acumulat suficientă putere pentru a-i elimina pe ceilalți 2.
Exemplul concret invocat de cei de la Politico este succesiunea după Stalin, când troica în care se aflau temuți Beria și Molotov, plus un alt personaj secundar, a fost distrusă de un complot orchestrat de Nikita Hrușciov, finalizat, aproape natural, cu execuția lui Beria
Varianta are, potrivit Politico, cel mai mare scor al probabilității, de 4 din 5 și unul moderat spre mic (2 din 5) din punct de vedere al îngrijorării generate de o astfel de variantă.
PUTIN IESE DIN SCENĂ. ÎN CE FEL SE SCHIMBĂ RUSIA?
Ideea pe care o împărtășesc o serie de analiști este că îndepărtarea lui Putin din interiorul sistemului ar oferi, cel puțin, un răgaz necesar ca animozitățile față de Occident să se mai tempereze. Nigel Gould-Davies, fost ambasador britanic în Belarus, actualmente membru specializat pe Rusia și Eurasia în cadrul Institutului Internațional pentru Studii Strategice, nu acordă aproape nicio șansă privind un transfer de putere riguros controlat. ”Putin a ratat oportunitatea de a-și orchestra succesiunea când a modificat Constituția, în urmă cu 2 ani. Acum poziția sa este una mult mai amenințată și nu mai are vreo garanție a unei vieți pașnice după (predarea puterii - N.R.).”
REVOLUȚIA COLORATĂ - VARIANTA DE COȘMAR PENTRU PUTIN ȘI KREMLIN
Modul în care Putin a înțeles să rezolve problema Ucrainei, dar mai ales impopulara măsură a mobilizării aduc în discuție și scenariile unei schimbări brutale și radicale, o așa-numită revoluție colorată. Exemplul cel mai apropiat vine chiar din Ucraina, unde 2 lideri au fost îndepărtați prin astfel de mișcări populare; Revoluția Portocalie din 2004 i-a blocat accesul lui Viktor Ianukovici la președinție, iar Euromaidanul din 2013- 2014 a dus la înlăturarea sa din funcția de președinte.
Poate și mai apropiată, ca similitudine istorică, este "Revoluția din 5 octombrie" 2000, din Serbia, în urma căreia Slobodan Miloșevici a fost înlăturat de la putere și i s-a deschis drumul către Tribunalului Internațional pentru Crime de război în fosta Iugoslavie .
ALEXEI NAVALNÎI, SCENARIUL (APROAPE) IMPOSIBIL
În cazul unei revoluții, numele disidentului Alexei Navalnîi este primul pomenit. Eforturile sale persistente în demascarea corupției și a aparatului cleptocratic patronat de Vladimir Putin l-au impus drept candidat fără rival într-un astfel de scenariu, destul de improbabil, al unei schimbări radicale.
Scorul Politico: 1 ca probabilitate, 1 ca grad de îngrijorare
Alte scenarii ceva mai soft ale schimbării cu oameni din afara camarilei Kremlinului îl pomenesc să fostul mogul al petrolului Mihail Hororkovschi, care a revenit în atenția ca susținător al cauzei Ucrainei și al unui ajutor militar occidental mai consistent. Disidența sa ceva mai recentă nu șterge însă trecutul său de oligarh și profitor al regimului Elțîn.
Scorul Politico: 1 ca probabilitate, 1 ca grad de îngrijorare
RĂZBOINICII FĂRĂ ONOARE - SCENARIILE DE COȘMAR
În fine, cel mai îngrijorător scenariu legat de înlăturarea lui Vladimir Putin se referă la o lovitură militară, având ca posibili protagoniști 3 personaje sinistre: generalul Mihail Mizințev "Măcelarul de la Mariupol", liderul cecen Ramzan Kadîrov "Comandantul Don TiKTok" și Evgheni Progozin "bucătarul lui Putin" și șeful armatei de mercenari Wagner.
Scorul Politico pentru cei 3 este de 1 punct ca probabilitate și 3, respectiv 5 pentru ultimii doi, ca grad de îngrijorare.