Elon Musk este designer-ul conceptului de mijloc de transport de mare viteză Hyperloop (Hiperbucla), pe ale cărui documente de design Musk le-a făcut publice în 2013.În prezent, este Director General și Director Tehnic al SpaceX, DG și Director Arhitect al Tesla Motors, și Președintele CA al SolarCity.
Miliardarul american Elon Musk este pe val. După ce a făcut avere în IT prin dezvoltarea şi vânzarea serviciului de plăţi online PayPal, Musk a pornit proiecte şi mai îndrăzneţe. Conduce mai multe companii pe care le-a fondat, cele mai importante fiind constructorul de maşini electrice Tesla Motors şi compania de transport spaţial SpaceX. Inginer şi antreprenor, Musk înfiinţează şi dezvoltă companii care răspund unor probleme de mediu, sociale şi economice ale omenirii. Deşi lucrează între 80 şi 100 de ore pe săptămână, Musk are cinci copii şi este sursa de inspiraţie pen-tru personajul Tony Stark în seria de filme Iron Man.
Elon Musk s-a născut În 1971 În Africa de Sud. Pasionat de computere, Musk a creat până să împlinească 12 ani un joc video, numit Blastar, pe care l-a vândut pentru circa 500 de dolari. Studiile universitare le-a început în Canada, de unde s-a transferat la Universitatea din Pennsyl-vania, unde a obţinut diplome în economie şi fizică. Ulterior a fost admis la Stanford, în California, pentru un doctorat în fizică.
Nu a apucat să meargă la cursuri decât două zile. La fel ca în cazul altor antreprenori, mediul uni-versitar nu-i asigura viitorului miliardar spaţiul necesar pentru a-şi pune în practică proiectele. În 1995, la 24 de ani, Musk a renunţat la doctoratul de la Stanford pentru a-şi lansa prima companie, Zip2 Corporation, un ghid online al oraşelor pentru versiunile de pe internet ale New York Times şi Chicago Tribune. Compania a rezistat cu dificultate şi a trebuit să vândă pachetul majoritar unor in-vestitori pentru 3,6 milioane de dolari. În 1999, Compaq Computer Corporation a preluat Zip2 pen-tru 307 milioane de dolari, lui Musk revenindu-i 22 de milioane de dolari. Antreprenorul originar din Africa de Sud avea 28 de ani şi era milionar. În acelaşi an a pornit o nouă companie.
În 1999, Elon Musk a lansat X.com cu 10 milioane de dolari din banii obţinuţi de pe urma vân-zării Zip2. X.com era un dezvoltator de sisteme pentru online banking, Musk fiind creditat cu inven-tarea metodei de transfer sigur al banilor folosind o adresă de e-mail a destinatarului. În 2000, X.com a cumpărat compania Confinity, care lansase un serviciu de transfer de bani numit PayPal. Musk a schimbat numele X.com/Confinity în PayPal şi s-a concentrat pe dezvoltarea plăţilor online. În 2002, eBay a cumpărat PayPal cu 1,5 miliarde de dolari, iar Musk a obţinut acţiuni eBay de 165 milioane de dolari din tranzacţie.
Elon Musk. Explorarea spaţiului: SpaceX
În 2002, antreprenorul a înfiinţat SpaceX (Space Exploration Technologies). Compania vrea să construiască cele mai avansate rachete şi navete pentru călătorii spaţiale, cu un obiectiv pe termen lung de a facilita explorarea şi colonizarea altor planete. Compania a creat Fal-con 1, prima rachetă cu combustibil lichid dezvoltată privat care a ajuns pe orbită, precum şi naveta Dragon. În 2012, Dragon a devenit prima navetă comercială care a andocat la Staţia Spaţială Inter-naţională. Compania lui Musk a primit un contract de 1,6 miliarde de dolari de la NASA pentru 12 transporturi de bunuri către şi dinspre Staţia Spaţială. În 2011, SpaceX a început să lucreze la un proiect al NASA pentru transportul astronauţilor. Primele zboruri cu oameni la bord sunt aţteptate în 2015. În 2006, Elon Musk a înfiinţat, împreună cu vărul său Lyndon Rive, compania SolarCity, spe-cializată în produse şi servicii pentru sectorul energiei fotovoltaice.
Elon Musk. Tesla Motors
Elon Musk. Proiectul cel mai important şi mai vizibil al lui Musk este Tesla Motors. Compania a reuşit să transforme autovehiculul electric din ceva excentric într-un produs de con-sum. Tesla construieşte modelul sport Roadster şi sedanul Model S, iar pentru viitor are în plan dezvoltarea unor maşini şi mai accesibile ca preţ.
Model S, cu un preţ de 70.000 de dolari, câştigă clienţi şi de la rivalii Tesla, spune Musk, şi reali-tatea confirmă: persoane care au deţinut în trecut Toyota Prius sau Mercedes-Benz E-Class cum-pără maşinile Tesla. Toyota şi Daimler sunt investitori la Tesla şi clienţi ai companiei pentru bateriile folosite la alimentarea maşinilor electrice, coform businessmagazin.ro
Compania lui Elon Musk a început livrările de Model S în Europa în august şi se pregăteşte pentru ex-porturi către Asia pentru sfârşitul anului 2013.
SpaceX. Mașina Tesla, a lui Elon Musk, a fost lansată în spațiu, dar soarta ei este sumbră
Elon Musk. Un SUV dezvoltat de companie, Model X, ar putea ajunge la vînzare spre sfârşitul anului viitor, spune Musk. Preţul maşinii ar putea fi similar cu cel al lui Model S, a afirmat miliardarul în iulie într-o postare pe Twitter, care între timp a fost însă ştearsă. Pe viitor, Musk se declară „încrezător“ că Tesla va putea produce o maşină cu autonomie de peste 300 de kilometri la un preţ mai accesibil, de circa 35.000 de dolari.
Proiectul unei maşini cu preţ mai mic va necesita deschiderea de noi fabrici în Europa şi Asia, crede Musk. Fabrica din California, singura în prezent, are o capacitate de 500.000 de maşini anual. Musk nu a dat detalii despre valoarea investiţiilor. Compania a deschis recent o mică unitate în Olanda pentru asamblarea de maşini Model S din componente livrate din SUA, maşinile fiind destinate pieţei europene.
Elon Musk. În timp ce data intrării în fabricaţie a SUV-ului electric Model X este certă, momentul lansării producţiei unei maşini mai mici, la preţ mai redus, nu este stabilit. „Cu siguranţă, în cinci ani vom avea o maşină electrică produsă în masă. Vor intra pe piaţă sute de mii de maşini electrice anual“, a declarat miliardarul. Cererea pentru Model S, sedanul de lux propulsat electric, depăşeşte capaci-tatea actuală de producţie a Tesla în pofida preţului ridicat. Automobilul a fost desemnat maşina anului 2013 de către Motor Trend, iar influenta revistă Consumer Reports a acordat calificative ex-celente modelului, considerând că este una dintre cele mai bune maşini testate vreodată.
Tesla a zdrobit testele de siguranţă. Model S a zdrobit la propriu testele de siguranţă la care a fost supus de către autoritatea de profil din SUA, obţinând punctajul maxim, în timp ce presa care ar fi trebuit să măsoare rezistenţa acoperişului s-a defectat. Maşina a primit un scor general maxim de cinci stele şi un punctaj similar la toate subcategoriile, potrivit unui articol al publicaţiei Bloomberg Businessweek.
Racheta lui Elon Musk a ajuns pe orbită. Era spațială intră într-o nouă fază (VIDEO)
Elon Musk. „Dintre toate vehiculele testate, respectiv toate modelele aprobate pentru vânzare în Statele Unite, Model S a stabilit un nou record, cu cea mai mică probabilitate de rănire a ocupanţilor“, se arată într-un comunicat al companiei. Mai mult decât atât, maşina a pus în dificultate echipamen-tele şi întregul proces de testare.
Elon Musk a explicat în comunicat şi unele dintre motivele pentru care maşina este atât de sigură. Unul este că nu are un motor voluminos sub capotă, plin de carburant. În schimb, în partea din faţă este portbagajul care atenuează eventualele şocuri, iar motorul electric este montat în partea din spate.
Elon Musk. Ce este Hyperloop
Elon Musk, trecut de 40 de ani, nu pare să aibă în plan să se oprească curând. El a prezentat detaliile Hyperloop, un concept revoluţionar care ar permite realizarea de călătorii la o viteză aproape supersonică, în condiţii de siguranţă şi la preţuri modice. De asemenea, Musk spune că ar putea dezvolta şi un avion supersonic cu decolare verticală în viitor.
Elon Musk a publicat un document de 57 de pagini despre proiectul Hyperloop, care, dacă va fi im-plementat, ar putea face legătura între Los Angeles şi San Francisco în doar 35 de minute. După părerea lui Elon Musk, acest sistem de transport ar putea atinge o viteză de 1.220 kilometri pe oră şi va fi economic viabil pentru orice distanţă mai mică de 1.500 de kilometri.
Tesla și-a prezentat camionul electric, desprins din filmele SF: ”Dieselul e sinucidere economică”
„Hyperloop constă într-un tub cu presiune joasă de capsule, transportate cu viteze mici şi mari pe lungimea tubului“, se afirmă în document. „Capsulele sunt aşezate pe perne de aer presurizat“, adaugă documentul. Miliardarul american este convins că sistemul său va fi mai puţin vulnerabil la seisme şi mai puţin expus la accidente precum trenurile şi avioanele, „pentru că nu poate să se prăbuşească şi nici să deraieze“. El a evaluat costul acestui proiect care va face legătura între două oraşe la circa 6 mili-arde de dolari, faţă de 70 - 100 miliarde dolari pentru trenul de mare viteză, şi anticipează că preţul public pentru un bilet va fi de 20 de dolari.
Elon Musk a spus de mai multe ori că nu intenţionează să dezvolte proiectul el însuşi, însă ar putea reveni asupra acestei decizii, cel puţin parţial.
„Sunt tentat să creez cel puţin un prototip cu rol demonstrativ“, a recunoscut el. „Nu încerc să obţin o mulţime de bani cu acest proiect, însă mi-ar plăcea ca el să devină realitate şi cred că va fi în beneficiul proiectului dacă eu voi crea un prim model“, a mai spus miliardarul.
Elon Musk. Avion supersonic electric
Fondatorul Tesla a declarat, în trecut, că ar putea lucra în viitor la un avion supersonic complet electric, cu decolare şi aterizare pe verticală. La viteze mai mari decât cea a sunetului, un avion ar ajunge de la Londra la Shanghai în circa 7 ore şi jumătate, faţă de peste 11 ore pentru un zbor comercial în prezent. Un avion electric ar genera avantaje semnificative pentru mediu şi ar fi, în acelaşi timp, silenţios şi rapid, a afirmat Musk. Aterizarea şi decolarea pe verticală ar permite amplasarea aeroporturilor mai aproape de centrele urbane.