În urma analizei obiceiurilor alimentare a 65.000 de persoane monitorizate timp de opt ani în cadrul cercetării anuale Health Survey for England, experții de la University College London au constatat că cel puțin șapte porții zilnice de fructe și legume reduc cu 42% riscul decesului în general, cu 25% pe cel de cancer și cu 31% pe cel de atac de cord sau AVC. Dar ei atrag atenția că legumele par să ofere o protecție mai bună împotriva bolilor decât fructele, scrie Agerpres.
Mai mult decât atât, fructele conservate sau congelate ar putea să nu fie de niciun folos în acest scop. Această situație este greu de explicat, unul dintre autorii studiului enunțând ipoteza că cei care consumă astfel de produse au de obicei o dietă săracă sub aspectul valorii nutritive și un stil de viață dezordonat. Însă cercetătorii adaugă totuși că fructele congelate ar trebui să aibă aceeași valoare nutritivă ca fructele proaspete, dezaprobând în schimb consumul de fructe conservate, mai ales că acestea din urmă conțin sirop cu zahăr adăugat.
De asemenea, unul dintre autorii principali ai studiului precizează că un aspect neclarificat este dacă reducerea riscului de îmbolnăvire poate fi atribuită în totalitate acestor alimente sau dacă ele acționează doar ca un element în cadrul unui comportament alimentar pe ansamblu sănătos.
În anul 2003, guvernul britanic a sfătuit populația să consume cel puțin cinci porții de fructe și legume pe zi, după ce în anul 1990 Organizația Mondială a Sănătății a recomandat cel puțin 400 de grame de fructe și legume zilnic. Nu toate țările au urmat la fel acest exemplu. Astfel, în Statele Unite a fost lansată în anul 2007 o campanie care încurajează consumul de fructe și legume, dar fără să facă referire la o anumită cantitate, în timp ce Australia a recomandat 300 de grame de fructe și 375 de grame de legume zilnic.