Într-o cultură obsedată de tinerețe și frumusețe, primele fire albe de păr pot fi văzute ca un semn al vulnerabilității și al fragilității umane, dar psihologii ne sfătuiesc să vedem apariția acestora ca pe o oportunitate de a reevalua prioritățile și de a ne îngriji mai atent corpul și mintea.
Pe de altă parte, doctorii ne spun că aceste prime semne de albire a părului pot să fie adevărați mesageri ale corpului tău, indicând posibile carente nutriționale sau chiar boli neidentificate anterior.
Genetica e de vină!
Nu toți oamenii albesc la o anumită vârstă! Faptul că egalitatea dintre oameni e un mit este demonstrat şi prin rapiditatea cu care ne apar primele fire cărunte: în jurul vârstei de 30 de ani la caucazieni, la aproape 40 de ani la asiatici şi, târziu, spre 50 de ani la populaţia afro-americană. Şi tot genetica e de vină şi pentru apariţia firelor cărunte timpurii, care îţi pot împânzi părul în jurul vârstei de 20 de ani, dacă ai o astfel de înclinaţie înscrisă în codul tău genetic!
Ai carenţe de vitamine sau minerale
Vălul alb care îţi acoperă părul cândva colorat şi strălucitor este cauzat de îmbătrânirea foliculilor de păr, dar şi de inabilitatea lor de a mai produce melanină în cantităţi suficiente. Cel din urmă factor poate fi determinat şi de un deficit de nutrienţi în organism: vitamina B12 şi fierul sunt printre cele mai problematice, iar carenţa lor te poate conduce mai devreme spre standul de vopsea de păr.
Fumezi
Dermatologii sunt de părere că fumatul este un obicei care îţi va altera întreaga înfăţişare, nu doar dinţii şi pielea, iar foliculii de păr îmbătrânesc şi ei mai devreme, scrie DivaHair. Cu riduri, păr alb, piele ternă şi chiar forme de acnee, sănătate pusă în pericol şi respiraţie urât mirositoare, chiar merită să fumezi?
Te stresezi prea tare
Stresul cronic te va împinge spre diverse afecţiuni, dar şi fizicul îţi este denaturat în egală măsură. Primele fire de păr cărunt vor fi proliferate de tensiunea care îţi împinge organismul până la limita rezistenţei. Aceste rezultate supărătoare au fost identificate în cursul unui studiu desfăşurat de specialiştii de la New York University, care au remarcat că foliculii de păr ai şoarecilor supuşi la stres se răreau considerabil, ceea ce era echivalent cu o îmbătrânire precoce a lor!
Ai o boală care cauzează albirea părului
Bolile autoimune (artrita reumatoidă şi artrita juvenilă, lupusul, polimialgia reumatică) atacă celulele corpului, acţionând şi la rădăcina firului de păr. Vestea bună este că, odată ce urmezi tratamentul corespunzător, albirea precoce, cauzată de o afecţiune, este extrem de rară şi reversibilă, spre deosebire de cea genetică.