Iată cinci boli care se transmit prin sărut:
1. Mononucleoza - Numită şi „boala sărutului”, mononucleoza este generată de virusul Epstein-Barr care se găseşte în saliva purtătorilor. Manifestarea mononucleozei, la început, poate fi confundată uşor cu gripa, după care se instalează simptome precum mărirea splinei şi inflamarea ganglionilor la nivelul gâtului.
2. Hepatite - Virusurile hepatitice se pot transmite, de asemenea, prin sărut mai ales când persoanele prezintă mici leziuni sângerânde la nivelul cavității bucale. În general hepaticii au gingiile sensibile și sângerează adesea, iar virusurile hepatitice precum VHB (virus hepatitic B) sau VHC (virus hepatitic C) sunt foarte periculoase, reprezentând adesea boli cronice care evoluează spre insuficiență hepatică majoră și deces. În cazul VHB se consideră că aproximativ 25% din populație manifestă imunitate și se vindecă, restul evoluând spre hepatite cronice, ciroze și chiar cancer hepatic, scrie ziarulring.ro.
3. Herpesul oral - Virusul herpes simplex, cel ale cărui manifestări se văd pe buze, bărbie şi nas, există într-o zonă din sistemul nostru nervos, unde rămâne pentru toată viaţă. Tratamentele medicamentoase pot doar să-l ţină sub control, nu să-l şi anihileze. El se manifestă prin apariţia la nivelul terminaţiilor nervoase din piele sau mucoase ale unor vezicule, cu un lichid galben transparent şi care se vindecă greu şi, de regulă, reapar. Persoanele care au acest virus îl pot transmite printr-un simplu sărut.
4. Candidoza orală - Cea mai frecventă contaminare orală cu ciuperci este candidoza. Boala se manifestă prin depozite albe pe limbă şi pereţii cavităţii bucale, sângerări, fisuri la colţurile gurii şi senzaţie de jenă la nivelul întregii guri.
5. Afte - Unele persoane se confruntă foarte des cu afte din mai multe motive: fumat, carii /infecţii dentare, antibiotic sau igienă orală deficitară sau imunitate scăzută a organismului. Aftele bucale trebuie monitorizate de către medic pentru că există riscul ca ele să degenereze în cancer.