Relațiile dintre cele două țări sunt tensionate de mai mulți ani, pe fondul unor dispute comerciale și diplomatice, Beijingul fiind deranjat de alianța tot mai strânsă dintre australieni și americani, menită să reducă influența chineză în Asia-Pacific.
Potrivit ministerului australian al apărării, două nave militare chineze navigau joi în largul coastei nordice a Australiei, când una dintre ele a îndreptat un laser spre un avion de supraveghere australian, "punând potențial în pericol vieți omenești".
"Nu pot să văd altceva decât un act de intimidare", a declarat premierul Scott Morrison.
În replică, Wang Wenbin, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a susținut că deplasarea navelor în cauză în apele internaționale a fost "perfect legitimă și legală".
"Îndemnăm Australia să respecte drepturile legitime ale navelor chineze în apele relevante, în conformitate cu dreptul internațional, și să înceteze să răspândească informații false despre China”, a adăugat acesta.
Într-o declarație, ministerul chinez al apărării a acuzat avioanele australiene că s-au apropiat la mai puțin de patru kilometri de navele chinezești și că au aruncat în apropiere balize de detectare acustică.
"Aceste provocări răuvoitoare pot duce cu ușurință la neînțelegeri și judecăți greșite. Ele reprezintă o amenințare la adresa siguranței navelor, aeronavelor și personalului ambelor părți", a declarat purtătorul de cuvânt Tan Kefei.
Canberra a mai acuzat armata chineză și în 2019 că a vizat cu lasere avioane militare australiene. Era vorba atunci de elicoptere, vizate în Marea Chinei de Sud, unde tensiunile sunt mari între Beijing, pe de o parte, și Washington și aliații săi, pe de altă parte.