Primul director al centrului va fi un medic epidemiolog nigerian născut în Germania, Chikwe Ihekweazu, care conduce în prezent Autoritatea pentru Sănătate din Nigeria.
În primă fază, centrul va funcţiona în clădirea Spitalului Charite, dar va avea ulterior un sediu propriu în districtul Kreuzberg din Berlin.
"Acest hub va aduce împreună parteneri din lumea întreagă pentru a colabora şi a crea instrumentele şi datele necesare pentru ca toate ţările să se pregătească, să detecteze şi să reacţioneze la viitoarele pandemii şi riscuri pandemice", a transmis OMS.
Centrul a fost inaugurat în contextul în care experţii din domeniul sănătăţii sunt de părere că izbucnirea unei noi epidemii este doar o chestiune de timp. Pentru a permite o reacţie timpurie şi puternică, semnalele de avertizare pandemică trebuie să fie monitorizate sistematic, au menționat aceștia.
Noul centru va utiliza programe de inteligenţă artificială (AI) pentru a analiza cantităţi mari de date, concentrându-se pe sănătatea animalelor, boli umane neobişnuite, schimbări în comportamentul uman, efectele modificărilor climatice şi schimbări ale populaţiei.
Cancelarul german, Angela Merkel, a subliniat că datele reprezintă o bază importantă pentru lupta împotriva pandemiilor viitoare.
”Este vorba despre date care, atunci când sunt combinate şi procesate cu instrumentele analitice potrivite, pot să ne ofere perspective asupra unor lucruri pe care nu le-am fi descoperit niciodată singuri sau, cel puţin, nu le-am fi descoperit la fel de repede”, a adăugat Merkel.
În acest proiect se vor implica mai multe instituţii din Germania, inclusiv Institutul Robert Koch - agenţia naţională pentru controlul bolilor - Spitalul Charite din Berlin și Institutul Hasso Plattner pentru Inginerie Digitală.
Germania contribuie cu 30 de milioane de euro la finanţarea acestui proiect, potrivit Agerpres.