Trei momente cruciale au precedat tragedia din Gara Galați. Sâmbătă seară, conductoarea trenului a murit, iar alte trei persoane au fost grav rănite, printre care doi călători care se aflau în vagonul izbit de locomotivă.
Distrugerile din primul vagon sunt foarte mari, pereții au fost îndoiți în zona scaunelor, din fericire nimeni nu se afla pe ele în momentul impactului. Iar tabla, la exterior, a fost efectiv mototolită, ca și cum ar fi fost făcută din hârtie, relatează Realitatea PLUS.
Din primele cercetări la fața locului, evenimentele au evoluat până la impactul final în trei etape.
Potrivit surselor apropiate anchetei, citate de Realitatea PLUS, mecanicul ar fi comandat pornirea locomotivei însă aceasta a prins o viteză mult mai mare decât cea comandată. Locomotiva care a lovit vagonul a parcurs în total 712 de metri in 38 de secunde. Este timpul care a trecut din momentul în care mecanicul a accelerat prima oară și până la impactul final violent. Prima etapă a fost cea de accelerare. Locomotiva a accelerat în 22 de secunde, de la o viteză de 0 la 95 de km pe oră. În acest timp de 22 de secunde a parcurs 326 de metri, aproximativ jumătate din distanța de 712 de metri.
Dosar penal în tragedia feroviară din Gara Galați: un mort și 3 răniți. Principalele acuzații oficiale - Ce au descoperit polițiștii
Al doilea moment important în filmul tragediei din Gara Galați este cel parcurs de locomotivă cu viteză maximă de 95 de km la oră.
A doua etapă este cea în care locomotiva a circulat cu 95 de km la ora in doar 4 secunde. Aproximativ 106 metri a parcurs locomotiva în acest interval de 4 secunde, relatează Realitatea PLUS.
Un al treilea moment poate fi considerat cel în care mecanicul a reușit in final să decupleze sistemul de accelerare a locomotivei. După aceea a reușit să cupleze și frânele locomotivei. In doar 12 secunde, ramase pana la impact, mecanicul a redus viteza locomotiveo de la 95 la 75 de km la ora. Apoi s-a produs impactul , 280 de metri mai târziu.
Potrivit informațiilor Realitatea PLUS, defectiunea la sistemul de control al vitezei nu ar fi prima. Ar mai fi fost raportate trei astfel de cazuri, dar la locomotive CFR Marfă. La acel moment, anchetatorii au stabilit ca este vorba de o eroare de montaj la sistemul de control.
Până în prezent, la momentul producerii acestui accident, s-a presupus că la acest tip de locomotive CFR Călători nu ar fi posibila eroarea de montaj identificată la cele CFR Marfă. Anchetatorii susțin că este un „comportament total neașteptat”.
Dacă impactul s-ar fi produs la o viteză a locomotivei de 95 de km la oră, atunci consecintele ar fi fost mult mai grave.
Sâmbătă seară, 25 martie, în Gara Galați, o femeie conductor și-a pierdut viața și alte trei persoane au ajuns la spital, după ce o locomotivă s-a izbit violent de un vagon care era oprit în stație. Imediat după tragedie, reprezentanții CFR au declarat, în exclusivitate, la Realitatea PLUS și au spus că, din primele ipoteze, se pare că ar fi fost vorba de o defecțiune tehnică, pentru că mecanicul a încercat să frâneze din timp, însă fără succes. Sindicaliștii au reclamat de mai multe ori fedecțiuni și au cerut verificări și măsuri pentru sistemul vechi.
FILMUL tragediei din Gara Galați - Anchetă uriașă după accidentul cumplit cu un mort și 3 răniți - VIDEO