Piersicile
Nutriţionistul Lygia Alexandrescu afirmă că piersicile furnizează o cantitate importantă de vitamina C și A, au un conținut ridicat în zahăr și prezintă o serie de beneficii pentru sănătate: efect diuretic, laxativ și detoxifiant, sunt foarte ușor asimilabile, sunt folositoare în afecțiuni pulmonare, infecții respiratorii sau anemie.
Caisele
Totodată, caisele au un conținut deosebit de ridicat în betacaroten (caisele portocalii închis sunt printre fructele cu cel mai ridicat astfel de conținut), sunt bogate în fibre solubile și potasiu. “Din acest motiv, pentru o bună funcționare a colonului și pentru reglarea nivelului colesterolului, este indicată cura cu aceste fructe delicioase. Caisele sunt bogate și în magneziu, sodiu, fosfor și fier, au puternic efect laxativ, curăță și detoxifică ficatul și întreg sistemul digestiv și sunt imuno-stimulatoare”, a explicat Alexandrescu, citat de doctorulzilei.ro.
Zmeura
Potrivit acesteia, zmeura este o bogată sursă de vitamina C, sodiu, flavonoide și pectine și întărește sistemul de apărare al organismului și prin prezența vitaminei C se îmbunătățește absorbția de fier, fiind considerată fruct anticancerigen (blochează transformarea nitraților și nitriților în nitozamine, care sunt asociate cu apariția cancerului de stomac), ajută la scăderea colesterolului, îmbunătățește structura pereților celulari și ajută la menținerea unei bune circulații la nivelul capilarelor.
Cireşele şi vişinele
“Cireșele și vișinele sunt fructe bogate în apă, zaharuri, complex de vitamine B (B1, B2, B6), vitamina C, minerale (magneziu, potasiu), lignani, fitoestrogeni și taninuri. Delicioasele cireșe conțin toate aceste componente nutritive care nu doar ne hrănesc, ci sunt recomandate și într-o serie de afecțiuni precum guta, constipația, litiazele renale și biliare, reumatism, obezitate, depresie. Conțin și ele 90% apă, zaharuri, vitamina A și K și substanțe flavonoide care protejează celula de atacul radicalilor liberi. Sunt dulci și parfumate și au acțiune diuretică, laxativă, antianemiantă și ajută la reducerea nivelului de colesterol seric. Conțin fructoza care, fiind lent absorbită de organism, dă senzația de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp (spre deosebire de zahărul din dulciuri, de exemplu, care este energizant doar pe moment, fiind absorbit rapid)”, explică Lygia Alexandrescu.
Pepenele
În ceea ce privește pepenele, acesta este bogat în substanțe antioxidante de tip fenolic: flavonoide, carotenoide, triterpenoide. Pepenele este plin de dulceață, dar și de substanțe care combat inflamația (licopenul fiind cel mai bine reprezentat). “Nu trebuie uitat aportul de fier și zinc, dar și bogăția acestui fruct delicios în aminoacizi cum sunt citrulina și arginina, substanțe cu rol tonifiant la nivel imunitar”, mai spune Lygia Alexandrescu.