O echipă de cercetători americani a realizat un studiu care arată că dispozitivele mobile ar schimba modul în care creierul uman funcționează. La studiu au participat 300 de participanți cu vârste cuprinse între 20 și 24 de ani, care au primit ca sarcină să să completeze un formular, să citească o poveste scurtă și să compare diverse mașini.
Ce impact au dispozitivele mobile asupra creierului tău
Rezultatele au arătat că participanții care au avut de-a face cu materiale printate s-au descuracat mult mai bine decât cei care au fost nevoiți să citească de pe platforme digitale. Acest lucru s-a întâmplat, potrivit cercetătorilor din cauza faptului că citirea unor informații afișate pe ecranul unui terminal îi determină pe utilizatori să se concentreze asupra unor detalii minore, ignorând, astfel, imaginea de ansamblu. Observarea acesteia din urmă presupune, printre altele, creativitate și capacitatea de a judeca corect și de a rezolva probleme logice.
În cazul poveștii, de exemplu, cei care utilizaseră gadgeturi nu au reușit să rețină decât anumite detalii minore. Din câte se pare, unul dintre motivele care i-au determinat pe cercetători să se concentreze asupra acestui subiect ar fi fost un experiment efectuat în urmă cu ceva vreme, în care persoanele care jucau POX: Save the People ofereau, de cele mai multe ori, soluții localizate, în loc să acorde atenție imaginii de ansamblu.
În plus, se pare că notificările, apelurile și mesajele de pe telefonul tău derutează hormonii activi într-o acțiune, cresc bătăile inimii, îngreunează respirația, contractă mușchii, iar glandele care secretă transpirația se deschid. Deși pare greu de crezut, asta pentru că tu nu simți nimic din toate acestea, astfel procesele prin care funcționează organismul sunt date peste cap.