Îndulcitorul ERITRITOL crește riscul de infarct și de AVC și de DECES
Înlocuitor al zahărului, eritritolul este folosit pentru a îndulci ștevia sau a îngroșa produse din zahăr influențează major coagularea sângelui, provocând accidente vasculare cerebrale (AVC), atacuri de cord (infarct) și chiar decese, potrivit unui nou studiu al cercetătorilor americani.
Utilizat în special de diabetici, eritritolul este preferat altor îndulcitori pentru că are aport caloric scăzut, nu duce la creșterea glicemiei - și pentru că provoacă mai puține tulburări digestive. Un studiu publicat în revista Nature Medicine arată însă că ar putea favoriza formarea cheagurilor de sânge, când e consumat în cantitate mare, arată publicația Top Santé, potrivit viata-medicală.ro.
Unul dintre autorii studiului, Stanley Hazen, a arătat în Nature Medicine că punctul de plecare al cercetării a fost faptul că s-a constatat o concentrație ridicată a acestei molecule în sângele a numeroși pacienți – mai ales la diabetici și la persoanele supraponderale.
Avertismentul este destinat în primul rând persoanelor cu factori de risc existenți pentru bolile de inimă, cum este diabetul. Acestea sunt de două ori mai predispuse să sufere un atac de cord sau un accident vascular cerebral în cazul unui nivel crescut de eritriol în sânge, arată studiul, potrivit CNN.
„Gradul de risc nu a fost redus”, a avertizat autorul principal al studiului, Dr. Stanley Hazen, director al Centrului de Diagnostic și Prevenire Cardiovasculare de la Clinica de la Institutul de cercetare Lerner din Cleveland.
Ce este ERITRIOLUL și cum acționează
Eritritolul se găsește, în mod natural și în concentrații mici, în anumite fructe și în alimente fermentate.
Cercetări suplimentare de laborator și pe animale prezentate în lucrare au arătat că eritritolul părea să determine trombocitele din sânge să se coaguleze mai ușor. Cheagurile se pot desprinde și se pot deplasa către inimă, declanșând astfel un atac de cord, sau către creier, declanșând un accident vascular cerebral.
Odată cu creșterea nivelului de eritritol din sânge, față de un nivel scăzut în sânge, „există un risc de aproximativ două ori mai mare de atac de cord și accident vascular cerebral. Riscul este egal cu cel reprezentat de cei mai puternici factori de risc cardiac, cum ar fi diabetul”, a avertizat directorul Hazen, de la Institutul din Cleveland.
„Acest lucru este cu siguranță un semnal de alarmă. Se pare că există un risc de coagulare în urma utilizării eritritolului. În mod evident, este nevoie de mai multe cercetări, dar din precauție ar trebui să limitați eritritolul în dieta dumneavoastră, pentru moment”, a declarat dr. Andrew Freeman, director al departamentului de prevenție cardiovasculară și sănătate de la National Jewish Health, un spital din Denver, ce nu a fost implicat în studiul de la Institutul din Cleveland.
Cercetătorii au remarcat că aceste concentrații mari duceau la un risc de două ori mai mare de AVC sau de infarct, la pacienții care fuseseră monitorizați pe o perioadă de 3 ani. S-a mai observat că cei care consumau un produs bogat în acest tip de îndulcitor prezentau o concentrație mare de eritritol în sânge timp de mai multe ore, chiar zile.
În același timp, o asociație din industria americană ce măsoară și controlează nivelul caloriilor respinge studiul, susținând că indulcitorii artificiali „sunt siguri”.
Rezultatele „nu ar trebui extrapolate la populația generală, deoarece participanții la studiu prezentau deja un risc crescut de accidente cardiovasculare. Rezultatele acestui studiu sunt contrare deceniilor de cercetări științifice care arată că îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii, cum ar fi eritritol, sunt siguri, așa cum demonstrează permisiunile de reglementare globale pentru utilizarea lor în alimente și băuturi”, a declarat Robert Rankin, directorul executiv al asociației de control al caloriilor