Primul adus în faţa instanţei a fost profesorul Gheorghe Păduraru, cordonator al disciplinei Anatomie din cadrul UMF Iaşi, reţinut vineri seară de către procurorii DNA pentru luare de mită, tentativă de viol şi şantaj.
Potrivit anchetatorilor, Păduraru a încercat să întreţină relaţii sexuale cu o studentă de la Facultatea de Farmacie, ameninţând-o în mai multe rânduri că nu va putea promova examenul de Anatomie pe care urma să-l susţină cu el.
Gheorghe Păduraru a susţinut, în faţa judecătorilor Tribunalului Iaşi, că este nevinovat, însă în final instanţa a decis să emită mandat de arestare preventivă pe numele său, pentru 30 de zile.
Avocatul profesorului Gheorghe Păduraru a precizat că va fi formulat recurs împotriva deciziei judecătorilor.
Aceeaşi sentinţă a fost dată, tot de judecătorii Tribunalului Iaşi, şi în cazul soţilor Gheorghe şi Carmen Dorobăţ, acuzaţi de luare de mită, respectiv trafic de influenţă. Cei doi profesori universitari fuseseră reţinuţi de către procurorii DNA, după percheziţii făcute de aceştia la domiciliul celor doi, care sâmbătă seară au fost prezentaţi în faţa instanţei.
Profesorul Gheorghe Dorobăţ, de la UMF Iaşi, care este şi şeful Secţiei ATI din cadrul Spitalului de Neurochirurgie Iaşi, a fost reţinut, sâmbătă la prânz, de către procurorii DNA, pentru luare de mită, fiind acuzat că ar fi primit câte o sută de euro de la 20 de studenţi, prin intermediul soţiei sale, cadru didactic tot la UMF, reţinută în acelaşi dosar.
Gheorghe Dorobăţ a fost audiat, în cursul dimineţii, de către procurorii anticorupţie.
Potrivit anchetatorilor, Carmen Dorobăţ, soţia profesorului, a primit în cursul zilei de vineri 20 de carnete de student, fiecare având între file suma de o sută de euro, pentru a-l determina pe soţul său să le acorde studenţilor nota 9.00 la examenul la disciplina Anestezie Generală.