Cel puțin 12 persoane au fost arestate de poliția din Delhi, dintre care opt femei si doi minori.
Potrivit polițiștilor, victima în vârstă de 20 de ani a atacului a fost răpită și agresată fizic și sexual.
Presupusa implicare a femeilor a atins un punct sensibil într-o țară care luptă de mult timp pentru a reduce violența de gen.
Swati Maliwal, președinta Comisiei pentru Femei din Delhi, a spus că tânăra i-a povestit că a fost violată de trei bărbați.
„Au fost femei prezente, i-au instigat pe bărbați să fie mai brutali cu ea”, a spus Maliwal pentru CNN, relatând ce i-a spus victima.
Sora victimei, Aarti, a declarat pentru CNN că tânăra, care este căsătorită, a fost atacată de rudele unui adolescent, despre care se spune că s-a sinucis după ce sora ei i-a respins avansurile.
Aarti a povestit cum s-a întâmplat totul: a mers la sora ei pentru a-i duce un sac de făină. Când sora ei a coborât să-l ridice, o gloată furioasă s-a repezit înăuntru.
Aarti a spus că oamenii au urcat-o pe sora ei într-o ricșă și au plecat spre casa lor, aproape de locul în care locuiesc și Aarti și tatăl ei. Fata i-a urmat într-o altă ricșă.
Acolo, i-au tăiat părul, i-au murdărit fața și au plimbat-o pe stradă, în văzul lumii, în timp ce mai multe femei o loveau.
„Nimeni nu a încercat să o ajute, toți strigau și aplaudau”, a spus Aarti.
Ea a povestit că a sunat la poliție de pe un telefon mobil împrumutat și că polițiștii au ajuns după 15 minute.
La secția de poliție, sora lui Aarti i-a spus că a fost închisă într-o cameră în care i s-au făcut „lucruri rele” - o expresie folosită în India pentru agresiune sexuală - înainte de a fi plimbată pe stradă.
R Sathiyasundaram, comisarul adjunct de poliție al districtului Shahdara, a declarat că ancheta este în curs de desfășurare și a refuzat să dea detalii despre persoanele reținute și acuzațiile aduse acestora.
Deși mulți indieni au fost șocați că femeile pot incita la viol, alții spun că nu este surprinzător într-o țară cu valori patriarhale puternice.
Indignarea publică a dus la legi mai stricte în privința violului, dar activiștii spun că acestea au avut un impact redus în combaterea agresiunii sexuale, în condițiile în care India a fost clasată drept cel mai periculos loc din lume pentru a fi femeie, într-un sondaj din 2018.