În cadrul unui studiu derulat în cursul anului 2014 pentru revista Nature, o echipă de astronomi și astrofizicieni au cartografiat miile de galaxii din vecinătatea noastră galactică și au descoperit că galaxia noastră face parte dintr-un supercluster galactic extraordinar de masiv și de mare pe care l-au denumit Laniakea, conform unui material publicat de site-ul vox.com.
Acest adevărat leviatan, superclusterul (sau super-roiul galactic) Laniakea este mult mai mare decât s-a crezut inițial. Laniakea, cuvânt care în limba hawaiiană înseamnă "paradisul de necuprins", cuprinde peste 100.000 de galaxii și se întinde pe nu mai puțin de 520 de milioane de ani lumină (!). Iar pentru a conștientiza mai bine locul nostru în Univers, trebuie să amintim că fiecare dintre cele 100.000 de galaxii conține milioane, miliarde sau chiar trilioane de stele mai mari sau mai mici decât Soarele nostru, care au la rândul lor planete pe orbite. Iar aceasta nu este decât "vecinătatea" noastră dintr-un Univers din care fac parte numeroase astfel de superoiuri galactice.
Echipa de oameni de știință coordonată de R. Brent Tully de la Universitatea din Hawaii a început prin a studia mișcarea unui număr de aproximativ 8.000 de galaxii din imediata noastră apropiere galactică și au identificat anumite tipare ale mișcării lor. Universul se extinde accelerat după Big Bang-ul primordial, dar echipa de oameni de știință a identificat și faptul că anumite galaxii se îndreaptă unele spre altele sub imperiul forței gravitaționale. Pornind de la aceste observații ei au realizat un grafic în care galaxiile care se îndepărtează de Calea Lactee sunt colorate în roșu, iar cele care vin spre noi sunt colorate în albastru.
Galaxiile din jurul nostru se mișcă după niște tipare identificabile. Acest lucru a dus la generarea unei hărți a căilor pe care se deplasează aceste galaxii și a făcut posibilă identificarea unor granițe, unor zone care delimitează un super-roi galactic de un altul. Interesant este și faptul că în superclusterul galactic din care face parte și Calea Lactee există o zonă de focalizare gravitațională în spațiu, încă neînțeleasă de astrofizicieni, botezată "The Great Atractor", care atrage spre ea atât Calea Lactee cât și multe alte galaxii din supercluster.
Superoriul galactic din care facem parte, Laniakea, este o structură cu mult mai mare decât se credea. Inițial oamenii de știință grupau Calea Lactee alături de galaxia vecină, Andromeda, dar și de alte galaxii din apropiere în super-roiul Virgo (Fecioara), care conținea aproximativ 100 de grupuri galactice. Însă Tully și echipa sa au descoperit că așa-numitul super-roi Virgo este doar o parte de la periferia unui super-roi cu mult, mult mai mare — Laniakea — care se învecinează cu un alt supercluster de proporții similare, Perseus-Pisces (Perseus — Pești). Și chiar și aceste două superclustere galactice nu reprezintă decât o mică parte a rețelelor galactice ce formează Universul.