Ce arome poți adaugă la vinul fiert și ce beneficii au pentru sănătate
Cuisoarele, scorțișoară, cardamomul, anasonul stelar, nucșoară și vanilia sunt toate chintesența Crăciunului. Rețeta clasică de vin fiert are rondele de portocale și de măr pentru un plus de dulceață naturală, dar poți adaugă și zahăr sau miere pentru a echilibra condimentele.
Condimentele ar trebui adunate într-un tifon și apoi puse în vin pentru a se infuza (în acest fel, eviți că vreun invitat să se înece cu condimentele mai mici care plutesc!). Nu ezită să adaugi bețe de scorțișoară și felii de portocale uscate pentru a arată mai estetic, mai ales dacă servești vinul într-un vas transparent.
Ce efecte pentru sănătate are vinul fiert
De obicei servit cald și preparat cu vin roșu, citrice, cum ar fi portocalele și lămâile, și condimente pentru vin fiert, inclusiv scorțișoară, cuișoare, condimente, nucșoară, ghimbir, boabe de piper sau cardamom, vinul fiert este o tradiție de Crăciun încă din secolul al ÎI-lea și se crede că are origini române.
Vestea bună este că o cană de vin fiert este plină de beneficii pentru sănătate (bineînțeles, în limitele rațiunii și numai dacă este savurat cu moderație!)
Vinul fiert reduce riscul apariției bolilor cardiovasculare
Unele studii sugerează că vinul roșu poate ajută la reducerea riscului de boli cardiovasculare, o cauza cunoscută a atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale. Vinul roșu este o sursă de antioxidanți, iar consumul acestuia se crede că ajută la creșterea nivelului de colesterol „bun” HDL și la eliminarea colesterolului „rău” LDL, contribuind la prevenirea înfundării arterelor și a bolilor de inima. Nucșoară sprijină sistemul cardiovascular, deoarece studiile sugerează că sprijină funcția cardiacă.
Reduce riscul de osteoporoză
Vinul roșu consumat cu moderație a fost, de asemenea, asociat cu reducerea riscului de osteoporoză, afecțiune care slăbește oasele, contribuind, eventual, la creșterea densității minerale osoase. Se crede că acest lucru se datorează resveratrolului – un compus vegetal polifenol – din vinul roșu, care are proprietăți antiinflamatorii ce previn pierderea de masă osoasă.
O componentă din vinul roșu încetinește îmbătrânirea
Se crede că resveratrolul din vinul roșu ajută, de asemenea, la intinerirea celulelor și la încetinirea procesului de îmbătrânire. O concentrație ridicată de resveratrol ajută la lupta împotriva radicalilor liberi dăunători pentru piele, ceea ce înseamnă că această va arată tânăra mai mult timp.
Stimulează creierul
Mai multă magie a resveratrolului! Se pare că acesta ajută, de asemenea, la îmbunătățirea fluxului sanguin, iar studiile sugerează că acest lucru poate stimula funcția creierului și memoria. În plus, nucșoară din vinul fiert poate ajută la stimularea creierului, reducând oboseală, stresul și anxietatea și îmbunătățind concentrarea.
Detoxifiaza organismul
Nucșoară și scorțișoară din vinul fiert pot ajută la curățarea ficatului și a rinichilor de toxine și sunt eficiente că tonic hepatic.
O cană de vin fiert consumată ocazional combate inflamațiile
S-a demonstrat că scorțișoară din vinul fiert are un puternic efect antiinflamator, reducând umflăturile și restabilind funcția normală a țesuturilor. Acest lucru poate ajută în afecțiuni precum artrită. Antioxidanții din vinul roșu și din cuișoare pot ajută, de asemenea, la reducerea inflamației.
Îmbunătățește sănătatea intestinelor
Cuisoarele din vinul fiert ajută la creșterea motilitătii intestinale, precum și la îmbunătățirea digestiei. Prin urmare, cuisoarele îmbunătățesc problemele digestive și reduc constipația. În plus, se pare că uleiul esențial eugenol, care se găsește în cuișoare, are proprietăți anestezice locale și antiseptice care pot fi folosite pentru a ajută la tratarea problemelor dentare, cum ar fi durerile de dinți.