Alimente care îmbunătățesc starea de spirit
Unlele studii demonstrează că există o strânsă legătură între nutriție și sănătatea mintală. Cu toate acestea, este important să rețineți că starea de spirit poate fi influențată de mai mulți factori, cum ar fi stresul, mediul înconjurător, lipsa somnului, tulburările de dispoziție și deficiențele nutriționale.
Prin urmare, este dificil de determinat cu exactitate dacă mâncarea vă poate îmbunățăți starea de spirit. Cu toate acestea, s-a demonstrat că anumite alimente îmbunătățesc sănătatea generală a creierului și anumite tipuri de tulburări ale dispoziției.
De ce amorțesc mâinile și picioarele. Cauzele care produc aceste simptome. La ce ce trebuie să fii atent
Peștele gras
Acizii grași omega-3 sunt un grup de grăsimi esențiale organismului. Acestea trebuie obținute din alimentație, deoarece organismul nu le poate produce singur. Printre alimentele ce le conțin, se numără peștele gras, precum somonul sau tonul alb. Omega-3 contribuie la fluiditatea membranei celulare a creierului și joacă roluri cheie în dezvoltarea creierului.
Conform unor studii, consumul de omega-3 sub formă de ulei de pește scade depresia, scrie aceeași sursă.
Ciocolata neagră
Ciocolata este bogată în mulți compuși care stimulează starea de spirit. De asemenea, zahărul pe care-l conține poate îmbunătăți starea de spirit, deoarece este o sursă rapidă de combustibil pentru creierul tău. Mai mult, poate elibera compuși cum ar fi cofeina, teobromina și N-aciletanolamina - o substanță chimică similară canabinoizilor, care ajută la îmbunătățirea stării de spirit.
Deoarece, ciocolata cu lapte conține ingrediente precum zahărul și grăsimile, cel mai bine este să optați pentru ciocolată neagră. Aceasta este mai bogată în flavonoide și mai săracă în zahăr adăugat. Însă, nu facecți abuz, deoarece conține multe calorii.
Alimentele fermentate
Alimentele fermentate, precum iaurtul, chefirul sau varza murată , pot îmbunătăți sănătatea intestinului, dar și starea de spirit. Aceste alimente sunt excelente probiotice naturale, care susțin dezvoltarea bacteriilor sănătoase din intestin și pot crește nivelul serotoninei. Este important de reținut că nu toate alimentele fermentate sunt surse semnificative de probiotice. Excepție face berea, pâinea sau vinul, din cauză că acestea au fost fie gătite, fie filtrate.
Serotonina este un neurotransmițător care afectează multe fațete ale comportamentului uman, cum ar fi starea de spirit, răspunsul la stres sau apetitul și dorința sexuală. Până la 90% din serotonina corpului este influențătă de microbiomul intestinal sau de colecția de bacterii sănătoase din intestin.
În plus, microbiomul intestinal joacă un rol în sănătatea creierului. Cercetările arată că există o legătură între bacteriile intestinale sănătoase și ratele mai scăzute de apariție a depresiei. Cu toate acestea, nu există deocamdata suficiente cercetări pentru a înțelege modul în care probioticele pot regla starea de spirit.
De ce se spune ca trebuie sa mâncam un măr pe zi pentru a ne mentine sănatosi. Ce beneficii au, de fapt, merele
Bananele
Bananele sunt bogate în vitamina B6, care ajută la sintetizarea neurotransmițătorilor cum ar fi dopamina și serotonina. Mai mult, o banană mare (136 de grame) oferă 16 grame de zahăr și 3,5 grame de fibre. Atunci când este asociat cu fibrele, zahărul este eliberat încet în fluxul sanguin, permițând stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și un control mai bun al dispoziției. Nivelul de zahăr din sânge prea scăzut poate duce la iritabilitate și la schimbări ale dispoziției.
Astfel că, acest fruct tropical omniprezent este o sursă excelentă de probiotice, care ajută la hrănirea bacteriilor sănătoase din intestin. Un microbiom intestinal bun este asociat cu rate mai mici de tulburări ale dispoziție.
Nuci și semințe
Nucile și semințele sunt bogate în proteine vegetale, grăsimi sănătoase și fibre. În plus, acestea furnizează triptofan, un aminoacid responsabil pentru producerea serotoninei, care stimulează starea de spirit. Migdalele, cajuul, arahidele și nucile, precum și semințele de dovleac, susanul și semințele de floarea-soarelui sunt surse excelente. Mai mult, nucile și semințele sunt o componentă importantă cîcembunătățește activitatea creierului și îl menține sănătos.
Un studiu realizat pe o perioadă de 10 ani, pe un număr de 15.980 de persoane, a arătat că un consum moderat de nuci duce la șanse mai mici de depresie, într-un procent de 23%. De asemenea, nucile și unele semințe sunt surse excelente de zinc și seleniu. Deficiența acestor minerale, care sunt importante pentru creier, este asociată cu șanse mai mari de depresie.
Cafeaua
Cafeaua este cea mai populară băutură din lume și poate face lumea și mai fericită, la propriu. Un studiu efectuat pe 72 de persoane a constatat că atât cafeaua cofeinizată, cât și cea decofeinizată au îmbunătățit semnificativ starea de spirit. De altfel, toată lumea știe că o cafea băută la prima oră a dimineții te va ajuta să te încarci cu energie în scurt timp. Cafeaua oferă numeroși compuși, inclusiv cofeină și acid clorogenic, care vă pot stimula starea de spirit.
Băutura care scade riscul de a dezvolta Alzheimer. O consumi în fiecare zi, dar sigur nu știai ce beneficii are
Citeste continuarea pe Almanah Online