În scopul combaterii evaziunii fiscale și asigurării unui schimb de informații între țări, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) propune, prin intermediul unui proiect de Ordonanță de urgență, transpunerea în legislația națională a unei directive europene care impune multinaționalelor mai multe cerințe de transparență.
Guvernul invocă în Nota de fundamentare mai multe practici neortodoxe ale multinaționalelor care activează pe piața din România, printre care deducerile duble (de exemplu, aceeași cheltuială se deduce atât în statul de origine, cât și în statul de rezidență), cât și dubla neimpozitare (de exemplu, veniturile nu sunt impozitate nici în statul de origine, nici în statul de rezidență al beneficiarului).
În plus, deoarece îşi desfăşoară activitatea în ţări diferite, grupurile de întreprinderi multinaţionale "au posibilitatea să exploateze lacunele existente în legislația fiscală națională, precum și în cea internațională pentru a transfera profiturile dintr-o țară în alta (în medii avantajoase din punct de vedere fiscal) cu scopul de a-și reduce contribuțiile fiscale", se mai spune în documentul publicat pe site-ul Finanțelor.
Ca să stopeze aceste practici, spun Finanțele în proiectul de OUG, autorităţile fiscale au nevoie de informaţii exhaustive şi pertinente cu privire la structura grupurilor de întreprinderi multinaţionale, la politica lor de stabilire a preţurilor de transfer, precum şi la tranzacţiile lor interne cu părţi afiliate.
"Aceste informaţii vor permite autorităţilor fiscale să reacţioneze la practicile fiscale dăunătoare prin modificarea legislaţiei sau prin evaluări adecvate ale riscurilor şi controale fiscale corespunzătoare".
Directiva european[ pe care Guvernul vrea să o implementeze și în legislația românească prevede obligaţia grupurilor de întreprinderi multinaţionale de a furniza în raportul pentru fiecare ţară în parte, depus pentru fiecare an şi pentru fiecare jurisdicţie fiscală în care desfăşoară activităţi economice, cuantumul veniturilor, al profiturilor anterioare impozitării veniturilor şi al impozitelor pe venit plătite sau acumulate.
La începutul lunii mai, șeful PSD Liviu Dragnea le-a cerut autorităților fiscale să "intervină" în cazul grupurilor multinaționale care, prin "operațiuni fictive", își reduc profiturile din România pentru a plăți mai puține taxe statului.
Liviu Dragnea a început atacul la adresa companiilor multinaționale imediat după câștigarea alegerilor din decembrie 2016 și a continuat cu acuzații privind implicarea acestora în manifestațiile de amploare din februarie-martie.