”Sunt mai mute criterii care s-au luat în discuţie la nivel tehnic, în grupul pe care noi l-am format cu furnizori, cu Ministerul Muncii, cu INS-ul, cu ANAF-ul, cu Ministerul Finanţelor. O să le prezentăm public pe măsură ce lucrurile de cristalizează. Din fericire, avem timp, nu suntem într-o situaţie de criză, aşa cum s-a întâmplat acum câţiva ani de zile, şi nu din culpa României, în care de pe o zi pe alta să trebuiască să găsim noi măsuri. Avem timp să lucrăm aşezat, să identificăm exact oamenii care au nevoie de acest sprijin, să nu fim în continuare într-o schemă în care compensăm indiferent de nivelul de venit, indiferent de condiţiile de locuire, indiferent de gradul de eficienţă energetică pentru locuinţa respectivă compensăm pe toată lumea în funcţie de nivelul de consum”, a declarat, miercuri după-amiază, ministrul Energiei, într-o conferinţă de presă.
Sebastian Burduja a enumerat câteva criterii de care se va ţine cont atunci când vor fi acordate facilităţi pentru plata facturilor la energia electrică.
”În primul rând, nivelul de salarizare, nivelul de venit în gospodărie, condiţiile socio-economice, eventuale vulnerabilităţi dacă au, de exemplu, nevoie de aparate medicale, deci au un consum energetic mai mare, lucru care este prins şi în actuala schemă de compensare-plafonare. Vom defini, vom cristaliza toate aceste criterii în perioada de până în ianuarie. Noi ne-am asumat luna ianuarie să prezentăm un plan pentru ca pentru aceşti consumatori vulnerabili preţurile să nu crească”, a subliniat Burduja.
Întrebat cu cât va creşte valoarea facturilor la energie electrică în iarnă, ministrul a răspuns că nu vrea să avanseze cifre, precizând că valoarea unei facturi depinde foarte mult de cât de grea va fi iarna.
”Nu vreau ca românii să-şi facă griji privind nivelul facturilor, prioritatea noastră rămâne să îi protejăm”, a mai afirmat ministrul.