O echipă de cercetători a realizat un studiu cu ajutorul șobolanilor, care a arătă că dietele bazate pe un conținut ridicat de zahăr pot schimba luarea deciziilor, capacitatea de a-ți controla comportamentul și amintirile.
Cum îți afectează zahărul amintirile
În cadrul studiului, cercetătorii au hrănit șobolanii cu zahăr, astfel au observat că aceștia au pierdut o parte din neuronii voinței. Chiar și așa, o mare parte din cercetarea sa nu a fost încă testată pe oameni. Într-un alt studiu realizat anul trecut, s-a cerut unui grup de voluntari să evalueze cât de mult voiau să mănânce zahăr atunci cânt le era foame, comparativ cu momentele în care erau sătuli.
Rezultatele au arătat că voluntarii care aveau o dietă bogată în grăsimi și zahăr aveau tendința de a lua gustări chiar dacă nu le era foame. Iar acest lucru s-a întâmplat pentru că o dietă bogată în zahăr și grăsimi a afectat, de fapt, capacitatea creierului de a bloca poftele alimentare, potrivit oamenilor de știință.
Alte dovezi susțin că dietele cu un conținut ridicat în zahăr și grăsimi acționează asemănător în creier, ca tutunul, alcoolul sau alte substanțe care dau dependență fizică. Astfel, zahărul schimbă creierul în același fel în care o face alcoolul sau nicotina, ceea ce marchează o dependență.
Alți cercetători se concentrează pe o regiune în formă de potcoavă din mijlocul creierului, numit hipocampus. Regiunea este responsabilă pentru formarea memoriei, în special. Astfel, ca acest lucru să meargă ca la carte este nevoie să construim continuu neuroni sau să-i reluăm pe cei existenți. O altă parte proastă este că hipocampusul este vulnerabil la zahăr.
La animale, cercetarea este clară: zahărul dăunează capacității de a construi amintiri. Efectele se întind până la oameni, pentru că profesorul Richard Stevenson a confirmat acest lucru printr-un alt sudiu.