Pericolul intoxicării cu cianură de hidrogen nu există atunci când se înghite accidental sâmburele unei cireșe, ci atunci când acesta este zdrobit, mestecat sau doar puțin crăpat.
În momentul în care învelișul sâmburilor se sparge în gură, se eliberează această substanță toxică, ce poate fi letală în anumite condiții. Cianura din sâmburii de cireșe nu se găsește într-o formă liberă, ci este parte a unei molecule numite amigdalină, care în stare inofensivă.
Atunci când este înghițită în doze mici, cianura din sâmburii de cireșe este descompusă de sistemul digestiv în substanțe inofensive.
Slăbește spectaculos cu dieta cu cireșe. Scapi ușor de grăsimea de pe abdomen
Din acest motiv, înghițirea accidentală a unui singur sâmbure de cireașă nu cauzează probleme serioase, deoarece acesta este eliminat intact din corp.
Există, totuși, simptome specifice intoxicației cu cianură de hidrogen:
Simptomele specifice intoxicației cu cianură de hidrogen includ dureri de cap, amețeli, stări de confuzie, anxietate și vărsături. Aceste simptome apar aproximativ la jumătate de oră după ingestie. Dozele mai mari pot provoca dificultăți respiratorii, modificări ale tensiunii arteriale și ritmului cardiac, precum și insuficiență renală. Reacțiile post-intoxicație pot fi foarte severe, inclusiv comă, convulsii și, în cele din urmă, deces ca urmare a stopului respirator.
3 metode simple prin care putem scăpa de viermii din cireșe
Cianura poate cauza deces doar atunci când interferează cu capacitatea organismului de a utiliza oxigenul la nivel celular. Doza minimă potențial letală de cianură de hidrogen a fost estimată la 50 mg.
Tratamentul în cazul intoxicației cu cianură de hidrogen se realizează exclusiv într-un cadru spitalicesc. Este recomandată contactarea imediată a serviciului de urgență după ingestia substanței. Tratamentul va începe cu lavaj gastric și va continua cu administrarea unui antidot. Pe toată durata tratamentului, funcțiile vitale sunt monitorizate atent.