Oamenii de știință au ajuns la concluzia că Luna poate ascunde cantități mari de apă după ce au studiat erupțiile unor vulcani lunari. Aproape fiecare probă analizată conține și apă, scrie Space.com.
Savanții de la Brown University au folosit date din satelit pentru a analiza depozitele vulcanice lunare. Magma asociată cu erupțiile vulcanice a ajuns pe suprafața Lunii fiind adusă de la mari adâncimi.
"Am observat apă în aceste depozite care acum sunt la suprafață, dar ele sunt rezultatul magmei venite din interiorul Lunii", a explicat Ralph Milliken, prof. geolog la Brown University. "Deoarece urmele de magmă conțin apă, este foarte posibil ca și interiorul Lunii să conțină apă", a mai spus conducătorul proiectului de cercetare.
Studii anterioare au descoperit urme de apă în regiunile polare întunecate ale Lunii, însă acestea proveneau cel mai probabil de la vânturile solare, potrivit lui Ralph Milliken.
Studiul coordonat de acesta sugerează că apa a apărut pe Lună foarte devreme în procesul de formare a corpului ceresc, înainte chiar de a se fi solidificat total.
"Studiul nostru arată că aproape toate depozitele pyroclastice (vulcanice) conțin apă, ceea ce ne face să credem că este o caracteristică comună a magmei care provine din interiorul corpului ceresc. Asta înseamnă că aproape tot învelișul lunii poate fi umed", a mai spus savantul de la Brown University.