Motivul: oamenii nu știu ce înseamnă o poliță obligatorie pentru locuință, iar primăriile nu îi amendează pe proprietari. Un parlamentar intenționează să îi oblige pe români să încheie polița în momentul în care își plătesc impozitul.
În prezent sunt peste 7,2 milioane de locuinţe neasigurate în România. Și se întâmplă acest lucru în condițiile în care legea îi obligă pe români să se asigure în caz de cutremur.
Poliţa de asigurare obligatorie a locuinţelor acoperă doar riscurile de dezastre naturale precum inundaţii, cutremur şi alunecări de teren - la care România are expunere majoră. Dar nu este suficient, se plâng oamenii.
O poliță obligatorie costă 20 de euro, iar despăgubirea este în limita a 20.000 de euro. Doar cei care vor avea aceasta polita vor primi banii în cazul unui dezastru.
Pe de altă parte, nici primăriile nu îi amendează pe proprietarii care nu au asigurare obligatorie, chiar dacă legea prevede acest lucru.
În topul celor mai bine asigurate așezări din România sunt cele din București, Ilfov și Timiș, cu peste 30 la sută. La polul opus se află județele Vaslui, Teleorman, Mehedinți, Olt și Gorj, cu mai puțin de 10 la sută.
În Parlament, a fost depus recent un proiect de lege prin care asigurarea să fie plătită în momentul în care cetățeanul își plătește impozitul. De acolo, banii să fie direcționați într-un cont special creat. În plus, pe viitor, este posibil ca polița de asigurare să fie mai scumpă, dar să acopere și mai multe calamități naturale.