Odată cu venirea verii, pe litoral turiștii găsesc bucate pentru toate gusturile, iar cel mai preferat produs este nelipsita hamsie.
Însă nu de fiecare dată ceea ce cumpărăm este și ceea ce scrie pe etichetă. De cele mai multe ori, chiar și comercianții încurcă șprotul cu hamsia, iar astfel turiștii ajung să mănânce altceva decât ceea ce au comandat.
„Toate astea se încadrează în această categorie de pește mărunt, iar la vânzare apar tot felul de încurcături, mai mult sau mai puțin voite. Diferența între șprot și hamsie sau gingirică, șprot și hamsie. Primele două specii sunt specii de talie mică, corpul este plat, gura este mică, plasată dorsal, nu depășește linia ochilor. Hamsia este mai mărișoară, cilindrică, numită și ceatal. Cilindrică, ca și formă a corpului, are gura mult mai mare, unirea maximă a mandibulei depășește linia posterioară a ochilor, pare să arate ca un răpitor, deși nu este.
La vânzare, firește că se utilizează mai puțin sursa pescarilor și mai mult neguțătorii de pește. Tentați de peștele importat, o hamsie mai mare din Mediterană, un șprot mai mare, mai voinic de la Marea Baltică. Și, în consecință, nu întotdeauna ceea ce ai în farfurie provine din Marea Neagră”, a declarat dr. Adrian Bîlbă, medic veterinar.
Aberația prețurilor din Mamaia: Închirierea unui șezlong a ajuns să coste cât unul nou din magazin