Candida bucală - se manifestă prin pete albe, ce pot sângera dacă încerci să le îndepărtezi prin periere. Infecţia se manifestă de obicei la nivelul limbii, însă se poate răspândi şi pe cerul gurii, pe partea interioară a obrajilor şi pe amigdale.
Lichen plan bucal - este o afecţiune inflamatorie care poate afecta mucoasa bucală şi se poate extinde inclusiv pe gingii. Lichenul plan nu este contagios, însă e o boală cronică, ce poate persista luni sau chiar ani de zile şi poate apărea oricând după încheierea unui tratament eficient.
Sifilis - este o boală cu transmitere sexuală care apare cel mai adesea în urma sexului oral neprotejat cu o persoană care manifestă simptome de sifilis genital. Primele leziuni apar de regulă după 10 şi până la 90 de zile de la expunere şi arată ca nişte mici zone ulceroase cu culoare alb-gălbuie pe limba şi în toată cavitatea orală.
Infecţie cu Streptococcus Pyogenes - este o infecţie bacteriană care se manifestă prin pete albe pe limba roşie sau pete roşii pe limba albă.
Leucoplazia bucală - este o afecţiune des întâlnită şi cauzată cel mai adesea de expunerea la tutun, care cauzează diviziunea celulară într-o rată mai crescută şi produce apariţia de pete albe. Leucoplazia poate fi asociată şi cu alte boli inflamatorii şi, chiar dacă este inofensivă în fazele incipiente, dacă nu este ţinută sub control poate evolua în leziuni pre-canceroase din cauza diviziunii celulare anormale.
Cancer oral - leziunile precanceroase sau canceroase se pot manifesta sub forma unor pete albe pe limbă şi sunt asociate cu pierderea în greutate, durere, sângerare, dificultăţi în a mânca, înghiţi, vorbi. Cele mai multe cazuri de cancer oral sunt cauzate de fumat, de consumul de alcool în exces sau de anumite boli care afectează sistemul imunitar, precum SIDA.
Sursa: divahair.ro