În timp ce carnea și brânza sunt două dintre cele mai comune alimente cu conținut ridicat de proteine, există multe opinii diferite cu privire la care dintre acestea este mai susceptibilă să afecteze greutatea într-un fel sau altul.
În primul rând, este important să recunoaștem faptul că atât carnea, cât și brânza pot contribui la creșterea în greutate. În general, aceste alimente sunt bogate în grăsimi și calorii și, dacă sunt consumate în exces, oricare dintre ele poate determina creșterea în greutate.
Cu toate acestea, unii susțin că brânza este chiar mai susceptibilă să conducă la creșterea în greutate decât carnea, din cauza conținutului ridicat de grăsimi și calorii și din cauza faptului că poate fi ușor supraconsumată. În plus, brânza poate fi consumată ușor ca snack, ceea ce poate face mai dificilă limitarea porțiilor.
Telemeaua de calitate superioară conține peste 50% grăsime, în timp ce cașcavalul poate conține peste 55% grăsime. Din această cauză, este recomandat să fim atenți la cantitatea de brânzeturi pe care o consumăm zilnic, limitându-ne la un maximum de 50 de grame.
Brânza este bogată în calorii și grăsimi saturate, ceea ce poate fi problematic pentru persoanele care încearcă să își controleze greutatea și să mențină un stil de viață sănătos. De exemplu, o felie de 28 de grame de cheddar conține aproximativ 113 calorii și 9 grame de grăsime, dintre care 6 grame sunt grăsimi saturate. În contrast, o felie de 28 de grame de piept de pui fiert conține doar 46 de calorii și 1 gram de grăsime.
Aceasta este BOMBA CALORICĂ supremă. Aruncă în aer orice dietă
Cantitatea mare de grăsime din brânzeturi poate duce la creșterea nivelului de colesterol din sânge și poate crește riscul dezvoltării bolilor cardiovasculare. De asemenea, brânzeturile procesate și cele mai sărate pot fi și ele dăunătoare pentru sănătate.
Când consumăm brânzeturi, grăsimile din acestea, numite trigliceride, ajung în intestinul subțire și apoi în ficat. Ficatul este organul care are rolul de a procesa și elimina grăsimile din organism. În mod normal, ficatul poate să efectueze această sarcină, dar atunci când mâncăm o cantitate excesivă de brânzeturi, încărcăm ficatul cu un exces de grăsimi.
Atunci când consumăm brânzeturi în exces, este important să știm că aceasta înseamnă o cantitate de hrană pe care ficatul nostru nu o mai poate procesa așa cum trebuie. Mai exact, enzimele hepatice, care prelucrează grăsimea, sunt depășite. Consumul excesiv de grăsimi din brânzeturi poate duce la creșterea nivelului de colesterol din sânge, risc crescut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, diabet și obezitate.
De asemenea, brânzeturile procesate și cele mai sărate pot fi și ele dăunătoare pentru sănătate. Este important să fim atenți la cantitatea și tipul de brânză pe care o consumăm. Specialiștii recomandă să ne limităm la cantitatea de maximum 50 de grame de brânzeturi pe zi și să ne orientăm către brânzeturile cu un conținut scăzut de grăsimi sau cele din lapte de capră sau oaie. Acestea din urma sunt mai sănătoase pentru consum deoarece oferă proteine și alte nutrienți esențiali, fără a adăuga o cantitate mare de grăsime și sare în alimentația noastră.