”Apreciez operaționalizarea unei instituții care vine cu o misiune dificilă, dar nu imposibilă, de a oferi transparență, predictibilitate și, foarte important, mai multă responsabilitate în companiile de stat. Eu unul mă aștept ca AMEPIP să se transforme repede într-un centru de excelență pentru guvernanța corporativă. Cu impact concomitent asupra creșterii performanței companiilor de stat și asupra îmbunătățirii managementului acestora”, a transmis premierul Marcel Ciolacu în cadrul evenimentului dedicat operaționalizării AMEPIP.
Proiectul de lege pentru înființarea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) a fost adoptat de guvern în decembrie 2022 și trimis în Parlament
Angajați vor fi plătiți cu 50% în plus față de restul bugetarilor
Agenția va monitoriza și va evalua performanțele întreprinderilor publice.
Ce va însemna AMEPIP
”Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP) devine operațională. Operaționalizarea AMEPIP va conduce la demararea a 40 de proceduri de selecție pentru peste 100 de membri in Consiliile de Administrație ale Întreprinderilor Publice.
Pe lângă nucleul de excelență în guvernanța corporativă pe care îl construiește din funcționari ai Administrației Publice, AMEPIP caută expertiză și în sectorul privat prin intermediul celor 20 de posturi care vor fi scoase la concurs în perioada următoare.
Prima platformă publică de monitorizare a performanțelor companiilor de stat va fi prezentată cu ocazia operaționalizării AMEPIP.
AMEPIP prezintă prima platformă publică ce conține un tablou de bord, unde pot fi regăsiți și accesați public indicatorii financiari, non-financiari și de guvernanță corporativă pentru întreprinderile publice. Proiectul a fost dezvoltat împreună cu Serviciul de Telecomunicații Speciale și reprezintă o premieră pentru monitorizarea și raportarea publică a performanțelor întreprinderilor publice.