Dependența de alcool, o problemă socială
Consumul de alcool în România este considerat o normalitate, deși este un lucru cât se poate de anormal. Deși, se cunosc efectele negative ale acestei adicții, la nivel național nu există programe de conștientizare ale efectelor pe care le determina consumul de alcool.
În cadrul unui podcast, medicul Radu Țincu a vorbit despre efectele nocive ale consumului de alcool. Cum poate această adicție să afecteze cogniția, dar și întregul organism, provocând boli grave care ar putea fi evitate dacă ar fi conștientizată gravitatea acestui viciu.
"Alcoolul modifică capacitatea intelectuală. (-) Alcoolismul este o adicție, iar alcoolicul trebuie tratat precum un pacient care are nevoie de ajutor medical", spune doctorul Radu Țincu, în cadrul aceluiași podcast.
Conform sursei precizate, alcoolicul este acea persoană care deși consumă cantități mici de alcool, o face în mod constant, spre exemplu zilnic sau foarte des, nu doar la anumite ocazii. Totodată, specialistul în toxicologie subliniază faptul că un consum zilnic de alcool, deși în cantități mici, poate să provoace foarte mult rău organismului, fiind factorul declanșator al mai multor afecțiuni.
Doctorul mai susține că dependența apare foarte repede și se produce atunci când se consumă zilnic alcool, timp de mai multe zile consecutive, chiar dacă în cantități mici.
Ce boli pot să apară dacă ai lipsă de vitamina D și care sunt primele simptome ale deficitului
Simptome cu care se confruntă alcoolicii
Dintre simptomele cu care se confruntă un alcoolic se numără sevrajul, care este acea stare de agitație ce apare atunci când nu consumi alcool, susține doctorul Țincu. Starea de agitație este un prim semn de sevraj. De asemenea, insomnia, irascibilitatea, transpirațiile. O stare generală proastă, care se reglează foarte repede după ce ai luat câteva guri de alcool, susține sursa.
Alimente care ajută la scăderea colesterolului. Trebuie să le introduci în dieta ta
Conform doctorului, majoritatea alcoolicilor nu conștientizează faptul că sunt dependenți, ci pun aceste simptome pe seama altor cauze, precum stresul, oboseala sau problemele cotidiene.
"Problema la alcool este că fiind ieftin, accesibil și existând multiple posibilități de a-l consuma, e clar că este una dintre adicțiile care pot să apară cu foarte mare ușurință", mai spune doctorul Țincu.
De asemenea, medicul mai spune că anumite substanțe prezente în alcool, precum este acetaldehida, este un metabolit identificat ca fiind un factor cancerigen.
Citește continuarea pe Almanah Online