Mararul este unul dintre condimentele-minune cu proprietati curative nebanuite. Semintele si frunzele de marar cu valoare medicinala incontestabila contin ulei volatil intre 2,5-4% calciu, potasiu, fier, magneziu, vitaminele A, B si C. Uleiul volatil de marar contine intre 40-60% carvona (un puternic antioxidant specific mararului, dafinului si chimenului), substanta cu un puternic efect anti-cancerigen.
In trecut, mararul era folosit pentru calmarea crizelor de epilepsie. In prezent, studiile proprietatilor acestui condiment dezvaluie o multitudine de intrebuintari ale acestuia in beneficiul sanatatii.
Proprietatile digestive, antispastice, antiinflamatorii si diuretice, fac din aceasta verdeata un panaceu. Mararul poate lupta impotriva dispepsiei nervoase, poate reduce febra, opreste sughitul, stimuleaza pofta de mancare si imbunatateste tonusul general. Este indicat ca mararul sa se consume crud datorita efectelor sale antioxidante pentru organism.
Proprietatile terapeutice al mararului
1. Calmeaza durerile abdominale
Mararul actioneaza foarte eficient stimuland toate functiile intestinale si are un puternic efect antispastic. Calmeaza durerile abdominale, limiteaza acumularea de gaze si scuteste nou-nascutul de colici.
2. Previne aparitia cancerului
In urma unor studii pe animale s-a constatat ca tinctura extrasa din marar, reduce inflamatiile si previne aparitia cancerului, scrie bzi.ro.