Medicul epidemiolog Adriana Pistol, directorul Centrului de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, spune că testele secvențiale, secvențierile „se vor face atâtea câte sunt necesare. Nu există un număr de teste. Se vor face atâtea cât trebuie să se facă. Necesitatea vine din felul în care persoana respectivă, tulpina identificată la primul test RT-PCR pe care îl face persoana respectivă arată. Există așa-zise tulpini suspecte, in care anumite gene care sugereaza posibilitatea să fie o tulpină de tip britanic, care face pe omul din laborator să supună această tulpină unui proces de secvențiere”.
„Sigur că este un proces laborios, este un proces costisitor. Din câte știu eu, costă în jur de 500 de euro, o secvențiere de tulpină. Nu avem foarte multe laboratoare care să faca acest lucru Dar în momentul în care există o suspiciune, se trece la secvențierea tulpinii respective. Adică nu este un număr pe care să-l stabilim, pentru că nici nu ar fi corect să facem acest lucru. Corect este ca în momentul în care omul din laborator are o suspiciune asupra acelei tulpini să facă demersurile pentru a fi secvențiată”, a explicat Adriana Pistol, la conferința de presă a Comitetului național de vaccinare de marți.
Identificarea noii tulpini din Marea Britanie prin secvențierea genomică
Marți, Marea Britanie a anunțat că lansează o platformă pentru a ajuta și alte țări la identificarea noilor tulpini de coronavirus. Prin programul de colaborare cu alte state și Organizația Mondială a Sănătății, Marea Britanie speră ca noile mutații să fie din timp identificate și răspândirea lor controlată.
Secvențierea genomică oferă o alternativă de monitorizare în timp real a dinamicii transmiterii virale. Noua tulpină este extrem de contagioasă. Se știe că prezența noii tulpini din Marea Britanie indică o creștere a transmiterii comunitare a virusului.
Noua tulpină a virusului SARS-CoV-2 a apărut inițial în Marea Britanie, în septembrie 2020. Ulterior a fost confirmată într-o serie de țări, precum Italia, Danemarca, Olanda, Franța, Spania, Portugalia, Australia, Canada sau Germania.
Cercetările internaționale au indicat faptul că, deși noua versiune de COVID-19 ar putea fi cu până la 70% mai contagioasă, nu există încă date care să ateste că infecția este mai mortală. Boris Johnson a anunțat săptămâna trecută că noua tulpină este mai mortală decât varianta originială a virusului cu 30%, dar a fost contrazis la o zi distanță de specialiștii Sistemului național de sănătate, care au precizat că nu au suficiente date pentru a trage o concluzie sigură.
CÂTE CAZURI CU NOUA TULPINĂ DIN MAREA BRITANIE - B.1.1.7 AU FOST IDENTIFICATE ÎN ROMÂNIA
La noi în țară, primul caz a fost depistat la începutul lunii ianuarie. Până marți, 26 ianuarie, au fost depistate cinci cazuri cu noua variantă de coronavirus din Marea Britanie.
Primul caz - Femeia infectată cu noua tulpină de SARS-CoV-2 din Marea Britanie - B.1.1.7, fără istoric de călătorie
Primul caz depistat cu noua tulpină la noi în țară a fost cel al unei femei din Giurgiu, pe 8 ianuarie. Pacienta în vârstă de 27 ani a avut o formă ușoară și a fost în stare clinică foarte bună, izolându-se la domiciliu după analizele făcute la spital. Ea a fost internată pe 3 ianuarie la Institutul „Matei Balș”.
Bărbat din Suceava infectat cu noua tulpină de coronavirus
Luni, 25 ianuarie, un al patrulea român a fost diagnosticat cu această mutație. Este vorba despre un bărbat din Suceava, întors recent din Regatul Unit. El a stat internat în Spitalul Județean Suceava de pe data de 11 ianuarie până pe 22, când a solicitat să fie externat, rămânând în izolare la domiciliu. A revenit la spital duminică seara, pe 24 ianuarie, și a fost reinternat în sectorul COVID-19 din Spitalul Siret. El a revenit luni, 25 ianuarie, la Spitalul Județean din cauza agravării stării generale, având nevoie de oxigen.
Focarul-coronavirus cu noua tulpină din Marea Britanie de la Școala nr. 28 din București
Ulterior primelor cazuri a fost identificat focarul cu tulpina nouă de SARS-CoV-2 din Marea Britanie la școala nr. 28 din Capitală. S-a făcut deja dezinfecția scolii în care lucrează îngrijitoarea depistată cu noua tulpină. 9 din 10 persoane cu care aceasta a fost în contact au fost infectate.
Cazul din Constanța - al cincilea cu noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie, fără istoric de călătorie
Este vorba de un bărbat de 69 de ani din Constanța, pensionar. Anunțul a fost făcut de Ministerul Sănătății care a transmis că Institutul „Matei Balș” a temrinat secvențierea genomică și a fost confirmată noua tulpină. Bărbatul a început să aibă simptome de boală în data de 28 decembrie 2020, iar în 02 ianuarie 2021 a efectuat un test RT-PCR al cărui rezultat a fost pozitiv. A fost internat la Constanța, iar din 7 ianuarie este internat la un spital din Capitală.