Liderul senatorilor PNL afirmă că Dragnea, Tăriceanu, Vâlcov și Teodorovici sunt ”groparii României” și recunosc oficial criza. În perioada următoare, senatorul va iniția întâlniri cu toți cei afectați de ordonanța.
„Pe rând. În primul rând- ticăloșie. Active financiare înseamnă investițiile făcute de bănci în economie (în stat, în cetățeni, în companii). PSD+ALDE taxează investițiile și implicit le va distruge. În al doilea rând-prostie. Taxa se referă la ROBOR dar băncile au portofolii cu credite și în valută. Bineînțeles că îi afectează și pe acești clienți. În al treilea rând- imbecilitate. Taxa NU reduce ratele celor care au acum credite în lei sau valută. Nu are cum. Contractele respective sunt legate de ROBOR și atât. Taxa NU reduce ratele creditelor noi, prețul creditelor este determinat de cerere și ofertă. Taxa reprezintă un cost iar socialiștii de la PSD+ALDE și UDMR au prezentat doar cum se calculează. Pentru bănci reprezintă creșterea costului cu afacerile în România”, explică liberalul, pe Facebook.
„Taxa PSD+ALDE+UDMR pe investițiile băncilor va duce la distrugerea economiilor populației din sistemul bancar prin reducerea dobânzilor la depozite și la restrângerea investițiilor băncilor în economie. Statul român va apela la investitori străini privați sau instituționali pentru împrumuturi. Băncile locale vor pune taxa în dobânda pe care o cer de la stat. PSD+ALDE+UDMR crează o problemă structurală și cresc riscul sistemic prin transferarea datoriei României în lei (!!!) direct investitorilor străini. Cu băncile locale mai puteai negocia să nu-ți vândă obligațiunile dacă te aflai într-o situație dificilă, dar cum negociezi cu cei pe care nu-i cunoști?”, spune liderul senatorilor PNL.
El mai comentează că trebuie să fii foarte ”prost” să crezi că prin măsurile fiscale adoptate de guvern se vor reduce ratele persoanelor cu credite în lei.
”NU va reduce ratele persoanelor cu credite în lei. Trebuie să fii foarte prost să crezi că așa reduci ratele la credite. ATENȚIE băncile au o soluție dacă vor: -desființează ROBOR. Și taxa dispare”, spun el.
Florin Cîțu a adăugat că această taxă aplicată băncilor se va vedea de îndată în reducerea dobânzilor la depozit.
„Creșterea costului poate să fie: - internalizata de bănci într-o marjă de profit mai mică; -transferată în dobânzi mai mari pentru credite noi; - transferată în dobânzi mai mici pentru depozite. Unde se va regăsi această taxă depinde de strategia fiecărei bănci dar, de profitabilitatea fiecărei bănci și de condițiile pieței. Astăzi, sistemul bancar are lichiditate așa că această taxă se va vedea imediat în REDUCEREA dobânzilor la depozite. Iar pentru că există cerere pentru credite și de la companii și de la persoane fizice o parte din taxă se va vedea în dobânzi mai mari la creditele noi. În țările unde au fost introduse taxe pe investițiile băncile, investițiile au scăzut brusc. Nu există nicio situație unde taxă a dus la dezvoltarea sectorului”, a afirmat senatorul PNL.