Principalul sabotor care ne împiedică să obținem succesul la care visam este modul în care reacționăm la ele, este de părere psihologul și psihiatrul Luana Marques, profesor de psihiatrie la Univesitatea de Medicină Harvard.
Specialistă dezvăluie pentru Make It că a ajuns la această concluzie de-a lungul celor peste 20 de ani de practică medicală, ceea ce a determinat-o să creeze conceptul numit „evitare psihologică”.
Evitarea psihologică este orice răspuns care aduce alinare emoțională imediată la orice tip amenințare pe care o percepem, dar care aduce consecințe negative pe termen lung.
Pentru a trăi vieți împlinite și a dobândi succesul pe care ni-l dorim, este necesar să ne confruntăm direct temerile, spune psihologul. Există trei semne principale ale evitării psihologice, potrivit specialistei. Iată care sunt și cum să le gestionezi:
1. Retragerea
Dacă te întâlneșți făță în față cu un leu, primul tău instinct este să fugi. Dar în viețile noastre de zi cu zi, retragerea este mai subtilă.
Poți încerca să te retragi din făță anxietății prin faptul că bei un pahar cu vin pentru a te deconecta puțîn, prin faptul că anunți la birou că nu te simți bine când este momentul pentru o prezentare sau un proiect major sau refuzi o oportunitate de job care implică să vorbeșți unui public. Toate sunt modalități de a evita acel lucru de care te temi. Îți oferă o stare bună pe moment, dar au efecte negative pe termen lung și te fac să pierzi oportunități.
Ce poți face în schimb este să rationalizezi comportamentul de retragere. Este posibil să îți spui „Nu îmi este teamă de înălțime, doar că nu îmi place roller coaster-ul” sau „Nimeni nu va observă dacă nu particip.”
Pentru a-ți schimbă modul de gândire, psihologul spune că ar trebui să identifici un gând sau temere care te ține pe loc. Apoi întreabă-te „Informațiile pe care le am susțîn această frică a mea?” sau „Ce ar spune prietenul meu cel mai bun în această situație?”.
2. Reacția
Reacția ar putea însemna să trimiți o mulțime de mesaje pentru a te asigura că ai ultimul cuvânt, să ceri a zecea opinie până când găseșți una care se potrivește cu punctul tău de vedere sau să ridici tonul pentru a-ți impune părerea.
Ce să faci în schimb: primul pas este să iei o pauză și să îți procesezi disconfortul în loc să încerci să-l elimini.
De exemplu, dacă ai primit un diagnostic îngrijorător din partea medicului și ai obiceiul de a petrece ore în șir căutând explicații alternative pe internet, încearcă să petreci câteva minute analizând ceea ce simți.
Inspiră și expiră lent de câteva ori și încearcă să numeșți aceste emoții neplăcute pe care le ai. Problema va fi în continuare acolo, dar tu vei avea mintea mai limpede și vei fi mai pregătită să-i faci făță.
3. Blocajul
Să rami blocat „că o căprioară în lumina farurilor” este un alt tip de evitare psihologică, spune specialistă. Este tendința de a rămâne în situații neplăcute, cum ar fi o relație nesănătoasă sau un job epuizant fizic și mental.
Ne spunem de obicei că situația curentă „nu este chiar atât de rea” sau că „se va îmbunătăți până la urmă”. De fapt, rămânem în astfel de situații pentru a evita nesiguranță adusă de schimbare.
Ce să faci în schimb: Identifica ce contează cu adevărat pentru ține și fă un pas mic în fiecare zi pentru a te îndrepta în acea direcție. Dacă vrei să petreci mai mult timp cu familia, programează-ți un interval în care să te conectezi cu cei dragi. Dacă ai un vis de afacere sau unul creativ, rezervă-ți în fiecare zi puțîn timp în care să te dedici acelui obiectiv. Chiar și cinci minute înainte să pleci la muncă ar putea să facă diferența și să devină catalizatorul pentru dezvoltarea pe termen lung și obținerea succesului.