Ce riști dacă tai un copac fără aviz
Indiferent daca un copac se afla pe domeniul privat sau public, pentru a il taia vei avea nevoie de un aviz de la primarie. Taierea se face conform legii, mai exact Legea 24/2007.
Legea spune că taierea nucilor sau a castanilor compestibili se face pe baza unei autorizatii. Cererea pentru taiere se va depune cu cel putin o luna inaintea executarii taierii, deoarece autoritatile trebuie sa verifice si sa aprobe taierea.
Spre exemplu, cererea se face pe baza unor criterii. Arborii respectivi trebuie să fie batrani si să aibă ramuri uscate in proportie de 60% din coroana, să fie amplasati intr-un perimetru unde urmeaza sa se construiasca un obiectiv de interes national sau de interes al comunitatii locale sau sun amplasati pe aliniamentele drumurilor nationale si atunci este pusa in pericol siguranta circulatiei rutiere.
In cazul in care vrei sa tai lemnul pentru foc si sa il transporti, atunci va trebui sa obtii documentele de insotire care includ informatii legate de provenienta materialelor lemnoase. Valabilitatea foii de insotire este de 48 de ore de la data eliberarii, scrie cumsa.ro.
Asadar, pentru a face o cerere de taiere pentru copaci o sa fie nevoie sa te indrepti catre primaria de care apartii pentru a completa o cerere în acest sens.
Dupa depunere, cererea va fi examinata de o comisie de la primarie si daca motivele pe care le-ai mentionat sunt intemeiate, atunci ti se va elibera autorizatia sau avizul de taiere. Procedura este gratuită.
Obtinerea autorizatiei de taiere poate dura de la cateva zile la cateva saptamani, in functie de disponibilitatea persoanelor avizate pentru a face verificarile de rigoare. Pe scurt, va trebui sa te inarmezi cu rabdare pentru ca s-ar putea sa dureze ceva timp.
Abia dupa ce ai obtinut autorizatia poti taia copacii. În cazul in care nu faci cererea pentru taierea unui copac, atunci poti lua o amenda cuprinsa intre 200 si 1.000 de lei. Persoanele juridice pot primi amenzi intre 1.000 si 5.000 de lei.