Potrivit ICCJ, Secţiile Unite ale Instanțeu supreme s-au reunit, astăzi, și s-a decis, în unanimitate, sesizarea Curţii Constituţionale asupra Legii privind modificarea și completarea Legii nr.241/2015 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.
Sesizarea privește, totodată, neconstituționalitatea dispozițiilor articolului unic pct.4 (art.10 alin.(12) din Legea nr.241/2014) în raport cu prevederile constituționale ale art.1 alin.(5) din legea fundamentală, sub aspectul exigențelor privind calitatea legii, astfel cum a fost conturat acest principiu în jurisprudența CCR și în cea a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), întrucât, contrar cerințelor impuse de art.1 alin.(5) din legea fundamentală, dispozițiile textului de lege arătat nu permit stabilirea, în mod clar, precis și previzibil, care sunt inculpații care beneficiază de dispozițiile art.10 din Legea nr.241/2015, arată ICCJ.
Vă reamintim că un vot final s-a dat chiar marțea aceasta, în ultima zi de activitate de plen a parlamentarilor din actuala legislatură în Casa Poporului.
Vorbim despre legea controversată inițiată de fostul deputat PSD Cătălin Rădulescu , zis ”Mitralieră”, privind scutirea de plată a evazioniștilor dacă prejudiciul produs statului este de până la 100.000 de euro.
Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, cu 195 de voturi "pentru", 72 "împotrivă" şi 19 abţineri. Deputații PNL și USR au anunțat marți că votează împotriva inițiativei.
Deputatul USR Stelian Ion a avertizat că PSD creează prin acest proiect un rai al evazioniștilor.
În prezent, evaziunea fiscală se pedepsește cu închisoarea, iar după legea adoptată marți, aceștia vor scăpa doar cu amendă dacă achită integral prejudiciul, iar dacă dau și 20% în plus, fapta nu se mai pedepsește deloc, indiferent de cuantumul evaziunii.