Managerul spitalului Săpoca spune că personalul care a fost de gardă și-a făcut treaba, însă nu a avut timp să îl oprească pe atacator, care a încercat chiar să sară pe geam pentru a nu fi prins.
"Pacientii primiseră medicația psihiatrică, fiecare pentru afecțiunile lor. Am inteles ca aincercat sa fuga si nu a reusit acest lucur? În momentul în care personalul a incercat să intre pe ușa celui de-al doilea salon el a incercat să sară pe geam și a fost imobilizat de un echipaj de politie, care intâmplător adusese un alt pacient pentru internare", susține Viorica Mihalașcu, managerul spitalului Săpoca.
O angajată a unității medicale susține că tocmai personalul de gardă este problema, deoarece în weekend, numărul angajaților este foarte mic.
"Este inadminisbil ca pe perioada weekendului, nopțile avem o asistenta la 70 de pacienti, în măsura în care spitalul nostru este tip pavilionar, am făcut presiuni, către conducere, către Sanitas Buzău, ei către ITM, așa stau lucrurile. Au fost două asistente de serviciu, cu o infiermieră sau două. Gândiți-vă că pe perioada săptămânii la acest număr de pacienți avem 5-6 asistente, plus personal auxiliar. Pacientul nu a fost sedat pentru că, probabil, medicul de gardă așa a considerat", a declarat Mariana Spoială, lider Sanitas Săpoca.
Malpraxisul este motivul masacrului de la Săpoca, crede președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu.
"Pacientul nu a fost corect investigat, și corect tratat și mai ales corect supravegheat, era în pat cu un pacient cu o intoxicație alcooolică, cu o dependență alcoolică, a intrat în sevraj, se pare, și pe timpul de sevraj aceste persoane sunt iresponsabile și mai ales imprevizibile. De aceea trebuiau luate măsuri de de supraveghere de protecție, atât a lui, cât și a celorlalți din jur. Dacă echipajiul de poliție nu era în zonă, puteam să avem și alte victime, atât din spital, cât și din afara, pentru că este o zonă circulată acolo se merge la o mănăstire din alte localități, e o zonă circulată inclusiv de turiști", consideră Vasile Barbu, președinte Asociația Națională pentru Protecția Pacienților.
Rudele victimelor sunt în stare de șoc după tragedie
"Dimineața la 6:10 a sunat-o pe mama că lăsase număr de contact, nu i-au spus nimic, i-au spus doar că este la Urgențe, la Buzău, a fost dus cu salvarea și este grav. Din câte am înțeles și am aflat de la ceilalți de aici erau într-o stare critică, arătau jalnic, de nedescris în cuvinte", a declarat ruda unei victime.
Cei nouă răniți au fost transferați la spitale din Capitală deoarece la Buzău nu există secție de neurochirurgie. Ministrul Sănătății a fost trimis de urgență la Buzău după o discuție cu premierul Viorica Dăncilă. Sorina Pintea va coordona ancheta internă declanșată de spital.
Atacatorul a fost încătușat de un echipaj de poliție, care se afla în zonă, chiar în momentul în care voia să părăsească unitatea medicală.
Societățile profesionale au intervenit, au încercat să ajute la realizare aunei alte legi a sănătății mintale, tocmai pentru a-i proteja și ajuta pe acești oameni.