Afectarea nervului duce la producerea unei infecţii la rădăcina dintelui şi chiar în regiunile învecinate. Cele mai multe astfel de infecţii sunt cauzate de cariile netratate, de obturaţiile adânci sau de lucrările dentare care nu au fost fixate corect. Controalele periodice o dată la şase luni sunt importante pentru prevenirea infecţiilor dentare.
Abcesul nu trebuie neglijat
În cazul cariilor neglijate, acestea evoluează, ducând la pierderea dintelui sau a măselei şi la producerea unor infecţii. Una dintre astfel de infecţii este abcesul dentar, care trebuie considerat o urgenţă medicală. Bacteriile din astfel de abcese pot trece în sânge (bacteriemie), în cazuri grave dând septicemie.
O altă complicaţie a abcesului dentar este inflamarea purulentă a ţesutului moale sublingual (angina Ludwig), ce poate duce la tumefierea gâtului, la imposibilitatea mişcării limbii şi la îngreunarea respiraţiei, în cazuri grave putând apărea asfixia mecanică. Aproape 90 la sută din cazurile de angină Ludwig sunt date de infecţiile bucale. Această complicaţie se tratează fie cu antibiotice, fie chirurgical, pentru îndepărtarea puroiului acumulat în ţesutul moale.